12/05/2005

Manic Monday

Aamulla olen hyvissä ajoin laitoksella. Siellä on hiljaista, koska lähes kaikki pitävät pitkää viikonloppua huomisen itsenäisyyspäivän vuoksi. Ainoastaan vanha piika löytyy keittämästä kahvia oleskelutilasta. Kysyn häneltä mieltäni askarruttavasta amatsoniuhasta.

- Amatsonit mainittiin ensimmäisen kerra Herotodoksen Historia-kirjassa. Sen jälkeen heitä on oltu näkevinään muuallakin. Esimerkiksi konquistadorit väittivät taistelleensa heidän kanssa Etelä-Amerikassa. Myyttien tulkinta todellisuuden näkökulmasta johtaa harhaan. Kyseessä on patriarkaalisen yhteisön rakentama sisäinen uhkakuva siitä, mitä tapahtuu jos naiset vapautetaan hellan ja nyrkin välistä.

Vanha piika on innostunut saadessaan kuulijan naistutkimusteorioilleen.

- Ottaisit kupin kahvia, hän sanoo.
- En ehdi. On vähän hommaa, vastaan. Olen varma vahtimestari Liukkosen kuitenkin kusseen pannun pohjalle ohimennessään.

Huoneessani selaan lehden, tsekkaan vosut American Singlesistä ja menen Gamesvilleen. Pannumyssy on paikallaan. Voin aloittaa viikon ottamalla tukevan siivun kosanderia. Liukkosta ei näy. Yleensä hän on tähän aikaan maanantaisin kärkkymässä krapulahuikkaa. Sen sijaan hallintomies tulee jälleen koputtamatta huoneeseeni.

- Kulunvalvonta. Oletko ajatellut, että sinun pitäisi tehdä selkoa työajan käyttämisestäsi?
- Olen koko ajan töissä. Mun homma tapahtuu pään sisällä. Vaikka haluaisinkin, en voi pitää vapaapäivää. Mulle pitäisi maksaa korvausta terveydelle haitallisesta aivojen jatkuvasta rasituksesta.
- Totta se on, mutta tällä menolla meillä on kellokortti seinässä. Kun koneesta halutaan lisää tehoja, otetaan käyttöön fordistiset liukuhihnamenetelmät maailmassa, jossa sillä ei ole enää aikoihin ollut tietotyössä mitään käyttöä.
- Ota kossupaukku...
- Ei ole tapana virka-aikana. Jos nyt ihan pienen... Työelämän organisointi on jäänyt täydellisesti uudelleen järjestämättä tietoteknisen vallankumouksen aikana. On kännyt, langattomat tietoverkot. Silti jokaisen edellytetään istuvan kuin tatti yhdeksästä viiteen. No sua se ei koske...
- Onneksi pian netti mahdollistaa face-to-face kommunkoinnin kaikkien kanssa. Silloin on sama vaikka makaisi sohvallaan missä päin maailmaa tahansa.
- Sähän oot menossa sinne Kaliforniaan. Mitä sä muka sieltä etsit?
- En mitään, mutta ehkä juuri sen vuoksi löydän.
- Vitut mitään löydät. Ja tuo pannunmyssyhomma alkaa rassaamaan mua yhä pahemmin. Jos esimies ei olisi antannut siihen lupaa sä olisit ollut katkaisuhoidossa jo aikoja sitten. Antaisin sulle ekana kirjallisen varoituksen, seuraavana päivänä passittaisin hoitoon ja kun et kuitenkaan menisi, antaisin kolmantena potkut perseeseen.
- Saisiko tuon kirjallisena? Lähettäisin sen heti työsuojeluvaltuutetulle.
- Turha sun kanssa on jankata. Jatka samaan malliin, mutta et sitten enää heilu Liukkosen luudan kanssa pihalla. Opiskelijat eivät kohta uskalla tulla tänne.

Vittumainen mies. Onneksi nousen Gamesvillen bingossa pisteilläni kolmannelle sijalle. Liukkosta ei vieläkään näy? Olisko vaikka tottauttanut uhkauksensa ja tappanut itsensä?

Ei kommentteja: