12/09/2005

The Man Who Fell to Cyper Space

Image

Tilanne on hallinnassa Bay Arealla. Ei pahoja tärinöitä San Andrean rajapinnoilla. Iso tulee tänään, tai viimeistään 25 vuoden kuluessa. Silloin kannattaa mennä pöydän alle piiloon, jos ei ole siellä jo valmiiksi. Ruotsin hallitus on onneksi varautunut; ulkoministeri saa monoa perseeseen, ellei Ulkoisten uhkien torjumisvirastoon satsata kaikkia ylimääräisiä varoja:

"Aamun Hesarissa ei ole eilisen jymyuutista; Ruotsin hallitus perustaa keskuksen valvomaan kaikkia mahdollisia maan kansalaisiin kohdistuvia uhkia. Johtoon on palkattu kiilusilmäinen armeijaäijä. Hän lupaa tarkkailla esikuntansa kanssa uhkia, joilla ruotsalaiset säästyvät tsunameilta, terrorismilta ja kaikelta muulta mahdolliselta, jonka sosiaalivaltio katsoo tehtäväkseen torjua kaikin keinoin kansalaistensa elämän turvaamiseksi. Ruotsin tantoilta on jäänyt huomaamatta kuitenkin sellainen pieni yksityiskohta, että elämme avaruudessa kelluvalla kivenpalasella, jossa säät lentävät ylitsemme vaikka kuinka valvoisimme ja suunnittelisimme sen yhteiskunnallista haltuunottoa.

Hyvinvointovaltion historiassa on tosiaankin päädytty siihen, että suunnittelukoneiston ajatteluun ei mahdu, että luonnonmullistukset eivät ole pysäyttettävissä holhovaltion ponnistuksilla. Seuraavaksi Ruotsin hallitus varmaankin säätää lain, jolla kuoleminen kielletään. Näin päästään eroon tästäkin ihmisen etnosentristä maailmankatsomusta häiritsevästä sivuseikasta. Samalla säädetään varmuuden vuoksi laki jolla kielletään nauramasta tälle laille, ja Ruotsin tantoille ylipäätään. Suomen hallitus on innostunut ajatukseksesta ja kopsaa idean lainsäädäntöömme. Kunhan ulkoministeriön puhelinyhteydet saadaan kuntoon, perustetaan välittömästi Suomen Ulkoisten Uhkien Torjuntavirasto (Suut). Tsunamitiedotuksen ontumisesta kierroksilla käynyt mediaväki lupaa tukkia suut Suut-viraston toimintaa äimisteleviltä suomalaisilta, jotka ovat sen verran tolkuissaan, että eivät tässä katojen ja nälkävuosien maassa ole täysin hurahtaneet kuvitelmiin myös luonnonliikkeiden yhteiskunnallisesta hallittavuudesta", muistelen männä viikolla vittuilleeni kansainvälisillä foorumeilla.


Miehemme kyberavaruudesta silmäilee Hesaria. Etlan mukaan Suomen taloudella ei ole välittömiä uhkia, mikä tietenkin on jo uhka sinänsä. Valtion tulisi laatia viisivuotissuunnitelma tulevan kehityksen tarkaksi pohjaksi. Miksi ei neukku-Etla itse laadi sitä, jos ei kerran löydä mitään järkevää raportoitavaa? Korot nousevat jossain vaiheessa - ennustus ei vaadi kovinkaan terävää älyä. Eikä toki sekään, että tulevaisuuden ennustaminen menee yhtä huonosti kuin Ahti Karjalaisen esittäessä ikuisen totuutensa asiasta. Ahti oli herkkä ja lahjakas mies, joka sai porttarin Helsingin kaikkiin kapakoihin. Mutta jos Etlalle pitäisi esittää suunnitelma Suomen valtion tulevasta talouskehityksestä menisi se jotenkin näin:

Hyvinvointivaltion rahoituspohja murenee; terveydenhoitoa ja sosiaalietuuksia karsitaan. Yritykset lähtevät joukolla kimppakivaan Kiinaan, jossa tapahtuu muutaman vuoden sisällä ylikuumentuneen talouden romahdus. Suomalaisyritysten sijoituksista osa menee kankkulan kaivoon. EU alkaa hajota sisäisesti; entiset maat eivät luovu sisäpoliittisista syistä asemistaan, joten uusille köyhille itä-Euroopan tulokkaille ei avustuksia lupausten mukaan tulla jakamaan. Renny Harlinin Mannerheim-elokuva floppaa jo ennen ensi-iltaansa, eikä pelasta Suomen luovaa taloutta. Lisäksi voi tulla se ulkoinen shokki, jota kukaan ei toivo, mutta johon säännöllisin väliajoin törmätään. Shokin syitä voidaan objektiivisesti tarkastella Tarot-korttien avulla...

Loput suurpääoman voittokulusta voi lukea Karl Marxin teoksista 1800-luvulta. Välissä oli eräitä tilapäisiä viivytyksiä; pari maailmansotaa ja kylmä sota. Mutta nyt voidaan jatkaa sadan vuoden jälkeen jälleen puhtaalta pöydältä.

Lähetän postia maailman johtavien lehtien sähköisille keskustelupastoille. Otan kantaa kaikkiin keskeisiin kysymyksiin Helsingistä Bangladeshiin. Selailen pitkästä aikaa William Gibsonin teosta "Neurowelho". Kun luin sen ensimmäisen kerran, en edes tajunnut mitä sana "matriisi" tarkoittaa. Nyt olen asunut siellä jo vuosikymmenen. Minun ei tarvitse enää poistua kammiostani saadakseni tietoa asioiden tilasta eri puolilta planeettaa. Lähetän viestejä eri puolille maailmaa. CIA:n päämajassa Langleyssa on oma faili minulle. Niistä yritetään hahmotella mitä päässäni on meneillään, ja tuleeko tällainen touhu yleistymään?

Gibsonin kirja on minulle vanhan kertausta. Opin sieltä kuitenkin yhden uuden seksitekniikan, joka tekee pikaisten kokeideni perusteella naiset hulluiksi. Se on ns. 3 sormea ja peukku -menetelmä. Levität kolme keskimmäistä sormea hoidon pakaroille. Kskimmäinen menee ruskuaiseen. Peukku jää vapaaksi, pistät sen etupesään. Scifi-kirjallisuus ennustaa maailman tulevaisuuden ohella myös seksin uudet rujot tekniikat.

Ulkona on pakkasta ja kylmä viima. Vahtimestari Liukkonen on kateissa. Hallintomies on jättänyt pöydälleni kirjallisen varoituksen alkoholin nauttimisesta työaikana. Työsuojeluvaltuutettu on hakenut kossun pannumyssyn alta. Sergei painostaa minua antamalla yhä yksityiskohtaisempia matkasuunnitelmia. Kari Uotin kätyrit selvisivät helpommalla, koska eivät vielä ymmärtäneet tietoyhteiskunnan mahdollistamaa totaalista kontrollia. Kaikki josta jää sähköinen jälki matriisiin voidaan jäljittää. Rahat on syytä jatkossa kuljettaa matkalaukussa ja kätkeä ne muinaisten kulttuurien tapaan maahan. Totaalisen kontrollin voi välttää menemällä ajassa taaksepäin ryhtymällä toimimaan yhtä tehottomamman epäloogisesti kuin menneisyyden kelvoton historia, jossa ei ole ainesta tehotalouden liiketoimiin. Tehottomuus on tulevaisuuden brändi, totean lähiessäni luukkuuni lukemaan Howard Hughesin elämä-kertaa. Hän yritti 50-luvun lopulla ostaa koko Las Vegasin, mutta antitrustilait esitivät suunnitelman toteuttamisen. EU pyrkii estämään yritykseni hankkia omistuukseni Helsingin ydinkeskustan, joten valmistaudun viikonloppuun hinkkaamalla itseäni perusteellisesti "Maailman suurimmat kimppakivat" dvd:n tahdissa. Teen kuivaharjoitteita gibsonilaisella 3 sormea ja peukku -tekniikalla.

2 kommenttia:

Ethel kirjoitti...

I did not quite catch the thing with the "peukku", but I think you do have a dirty mind.

jussi apila kirjoitti...

"Peukku" is in english the thomb. I`m specialized in tecnihcs of peukku. Ethel, you´re welcome at any time to come test my peukkuland wonders. But please hurry on, cos´ I´m flying to Sanfran in next friday...