12/12/2005

Kansantaloustieteen sietämätön keveys


Viikko alkaa huonosti. Syynä on pimeys, vaikka ihmiset uskottelevat itselleen stressiä, flunssaa, huonoja geenejään. Menen valtionvarainministeriön seminaariin alustamaan "kansantalouden haasteista 2010-luvulla". Selkääni särkee yli odotusten onnistuneiden viiikonlopun kestäneiden 3 sormea ja peukku -tekniikan harjoitteiden jälkeen.

Joudun opettamaan talousoppineiksi kutsutuille törpöille, että mitään "kansantaloutta" ei ole olemassakaan kuin kehnona suunnittelutalouden jäänteitä edustavana hypoteettisena käsitteenä. Systeemi vuotaa laidoilta. Kansantalous on yhtä todellinen kuin käsite "keskivertoihminen". Kumpaakaan ei ole koskaan ollut olemassakaan. Rahoja siirrellään, lopulta käy huonosti. Blah-blah-blah.

Talouseliitti katsoo monttu auki, kun heijastan power pointilla pornokuvia seinälle. Ongelma olette te tyypparit, jotka puhutte paskaa veronmaksajien rahoilla "kansantalouden kokonaisedun nimissä". Ei sellaista ole olemassakaan. Se on poliittista semanttista hälyä, jolle kuka tahansa voi antaa haluamansa sisällön. Nyt vain hupsuteltiin tällaisen uskonnon nimissä. Jatkossa vanhoja hullutuksia seuraavat uudet hullutukset, eikä kukaan opi mistään mitään. Ja se entinen Nokian pomo joka uskoo ihmisten maksamien eläkevarojen olevan jossakin jemmassa, voi kysellä niiden perään vaikka Korvatunturilta tai Disneylandista.

Laivat seilaavat maailman meriä, filippiinot hoitelevat hommat. Mä meen kotiin, totean lyhyen mutta ytimekkään alustukseni päätteekksi. Edes Raimo Sailas ei taputa, joten tiedän osuneeni oikeaan. Historiassa tullaan vielä laajasti kiittelemään oikeaan osunutta alustustani valtionvarainministeriön"kansantalouden haasteet 2010-luvulla" seminaarissa.

Olen väsynyt. En mene laitokselle. Vahtimestari Liukkosta saavat tänään etsiä muut, jos sille päälle sattuvat. On ollut vähän rankka viikonloppu; sormia särkee ja Helvetin enkelit uhkasivat hoidella minut, jos vielä yritän repiä Pöksymäen baarissa liivit heidän johtotroikaltaan. En mä ala näin hullun maan kanssa millekään. Aurinko paistaa syntiseen Helsinkiin, mutta myrsky lähestyy lännestä. Repikää siitä.

Ei kommentteja: