12/18/2005

Äideistä parhain

Yöllä herään kun Freak-veljekset soittavat sunnuntaikänninsä seasta Hesarin Tenkasta. Heillä menee lujaa. He kehuvat nukkuneensa 4 tuntia edellisenä yönä. Silmäilen sunnuntain Hesaria netistä. KLM:n koneessa Losiin matkalla ollut tuottaja on käynyt pokkaamassa kansainvälisen lehdistön palkinnon elokuvastaan "Äideistä parhain". Koneessa puhelias kaveri kertoi kaikki juorut elokuvamaailman kiemuroista. Esimerkiksi yksi lehdissä palvottu suomalainen käsikirjoittaja ei ole todellisuudessa muuta kuin saanut pikaiset potkut kaikista käsikirjoitushommistaan. Kuitenkin hän julistaa käsikirjoittaneensa elokuvat, joiden suhteen hän todellisuudessa teki ainoastaan parhaansa sotkeakseen systeemit. Tuottajan mielestä käsikirjoittajat ovat usein vaikeita tapauksia, koska eivät ymmärrä leffan tekemisen olevan jopa vuosia kestävää ryhmätyötä.

Kaveri on kuitenkin markkinointireissuaan innostunempi aikeistaan hankkiaa Losista kokoon taitettava kanootti. Se painaa vain 30 kiloa ja sai hyvän arvion Tekniikan Maailmasssa. Tuottajalla ei ole kuin käsimatkatavaraa messissä, sillä ruumassa kulkeee ilma lisäveloitusta juuri kokoon taaitettavan kanootin painosta tavaraa.

Aamulla sade taukoaa hetkeksi, vaikka säätiedotuksessa luvataan sen jatkuvan koko viikon. Pohjois-Amerikassa vallitseee poikkeuksellisen huono sää. Montrealissa on lumikaaos. Flunssa on iskenyt eilisen sademarssin jälkeeen aurinkoisen Kalifornian chillaajiin. Vedämme biomakroottiset terveysjuomat aamiaispaikassa. Ostaamme Cherry Garcia jätskit, sillä Grateful Deadin jätkillä oli talo Height Asburyssa. Nykyisin se on museo. Kaupallistetut Rakkauden kesän 1967 muistomerkit jätämme sovinnolla väliin. Koko San Francisco on täynnä new age kauppoja ja hoitoloita. Saan repiä kotkalaisen narkkarivaimoni milloin mistäkin buddhamestasta.

Ollessamme matkalla modernin taiteen museoon SoMaan alkaa myrsky. Vetäydymme meditoimaan hotellihuoneeseemme. Meksikolaiset siivoojat odottavat käytävässä päästäkseen pistämään huoneen kuntoon, mutta "Do Not Disturb" kyltti ei hievahdakaan.Tytöillä menee ylitöiksi. Paloautot ujeltavat kaupungin katuja. Pikku järistykset (eilisen suurin 3.2 richteriä) ja ukkonen laukaisevat hälyttimiä ympäri kaupunkia. Seuraamme Weather Channelilta poikkeuksellisen kovan myrskyn lähestyvän Tyyneltävaltamereltä Bay Areaa. Säät lentävät nopeasti ylitsemme. Miehet ja naiset etsivät kaduilla suojaa makuupussit litimärkinä. Onneksi telkussa on 71 kanavaa ja hotellin langattomat nettiyhteydet pelaavat.

Päivän parhaassa uutisessa kerrotaan 15-vuotiaan koulupojan ampuneen isäänsä kaksi kertaa päähän, jotta tälle ei selviäisi jälkikasvulla menevän koulussa huonosti. Poika oli raahannut isänsä ruumiin takapihalle. Sen jälkeen hän oli mennyt Taco Belliin syömään monta burritoa. Palattuaan hän ei jaksanut haudata isäänsä, vaan poltti ruumiin. Palavan lihan haju sai naapurit soittaman kytät paikalle. Poika ei osaa kertoa syytä tekoonsa, sillä hän vakuuttaa aina halunneensa olla isänsä ylpeyden aihe.