12/08/2005

Bob yrittää pelastaa epätoivoisen paviaanin


Tiede ja edistys -lehti palauttaa territorialisuutta käsittelevän artikkelini. Sosiobiologian aikakausi päättyi kuulemma jo parikymmentä vuotta sitten. Enää ei ole tarve puhua ihmisten "personal spacen" kaltaisesta humpuukista. Ei saa sanoa hyvinvointivaltion rauhaa uhkaamatta, että vaaralliset rikolliset tarvitsevat tutkimusten mukaan itselleen enemmän ympärilleen fyysistä tilaa. Jos joku tunkeutuu heidän territorioonsa, se on systeemin vika. Oulun vankilassa on ylikansoitettu vankiväki pannut eilen ranttaliksi särkemällä sellinsä. Tuhoa on syntynyt 10.000 euron edestä. Tyyppien territoriot ovat menneet päällekkäin. Nurkkaan ahdistetut eläimet ovat purkaneet raivoaan riehumalla.

Onneksi me kunnon ihmiset, jotka emme asu laitoksissa, emme syyllisty moiseen. Emme koskaan aja tahallamme toisen iholle nähdäksemme miten hallintomiehen kaltaiset tyypit reagoivat. Kun istun hallintomiehen työhuoneessa hänen saapuessan jalat kirjoituspöydällä, hän säpsähtää eikä tiedä mitä tehdä. En puhu mitään selatessani hänen papareitaan. Kun hän yrittää sytyttää valot huoneeseen, mitään ei tapahdu. Olen varmuuden vuoksi ruuvannut loisteputken irti katosta. Tuijotamme toisiamme hämärissä. Hän tietää minun tunkeutuneen vastoin pelin kirjoittamattomia sääntöjä alueelleen. Se on melkein sama kuin tunkeutuisi naaraan sisään vastusteluista huolimatta. Huoneessa vallitsee ankara seksuaalinen lataus. Hän ei uskalla käydä kimppuuni, ja tietää minun tietävän tämän.

Selaan Hesaria. Presidenttiehdokaat ovat istuneet kuin kanat häkissään edellisenä iltana television vaalikeskustelussa. Sale Niinistö on kuulemma hyökännyt istuvaa presidenttiä ja pääministeriä vastaan syyttäen heitä vehkeilystä perustuslain uudistamisen yhteydessä. He ovat kaapanneet vallan eduskunnalta ja kusikin on kuulemma kihahtanut hattuun. He eivät ole ajaneet Suomen talouden etuja globalisoituvassa maailmassa. Presidentti on "syleillyt maailmaa" ja laiminlyönyt suomalaisten kansalliset edut. Presidentti on vastannut, että suomalaisten etu on elää kaikille maailman ihmisille reilussa maailmassa. Pääministeri on vedonnut kilpailukykytutkimuksiin. Etua on kuulemma ajettu. Sale puhuu paskaa.

Sale Niinistö tietää häviävänsä vaalit ilman ankaraa tunkeutumista pääkilpailijoidensa personal spaceen. Hän on täräyttänyt, että istuva presidentti haluaa "pitää luokkayhteiskunnan jaon pystyssä". Tämä on palkittu satiirisin sanktioin naurunremahduksilla. Pressa on mitätöinyt Salen yliolkaisella käden huitaisulla ja pääministeri epäilee Salen käyvän edelleenkin kansalaissotaa. Hänellä on jääänyt suojatyöpaikassaan Euroopan investointipankissa huomaamatta, että luokkataistelu päättyi jo ajat sitten. Nyt pääoma tanssittaa tuloeroista piittaamatta kaikkia mielensä mukaan uhraamaan elämänsä tietokoneiden valvomille alttareille, jotka käynnistävät myynnin jos ihmisten ote alkaa jossakin maailman kolkassa lipsua.

Mainostoimisto Bob onnistui pelastamaan Korkeasaaren paviaanit, mutta työväenpressaksi pyrkivän Sale Niinistö-nimisen paviaanin pelastaminen taitaa epäonnistua. Valtaklikki on liian voimakas, se pelaa yhteen. Salen momentum meni rullaluistelessa kuusi vuotta sitten. Nyt ei ole enää asiaa apajille. Etuoikeudet on jo aikoja sitten jaettu toisten pelureiden kesken.

OECD vaatii Suomea vapauttamaan pillerit apteekeista hintojen pitämiseksi kurissa. Apteekkiväki ei tietenkään lämpene, vaan haluaa pitää helpot rahat jatkossakin taskussaan. Laskun maksaa Suomen kansa kohonneiden lääkekustannusten muodossa (11 prosenttia viime vuonna). Mutta tähänkään territorioon ei ole tunkeutumista ilman, että vastaisku tulee olemaan ankara. Etuoikeuksista ei maailman vähiten korruptoituneisiin kuuluvassa maassa luovuta kuin korkeintaan siinä tapauksessa, että vanhat etuoikeudet korvataan uusilla.

Hallintomies seisoo ovella mitään sanomatta. Hän katsoo minua tyhjin silmin kuin ihminen joka katselee kiväärinpiippua teloituskomppanian edessä. Hän lähtee mitään sanomatta keittiöön aamukahville. Hän tulee yllättymään; olen ruuvannut loistelamput sieltäkin helvettiin. Kun taistelu on voitettu asetun makaamaan hallintomiehen huoneen lattialle. Taistelu on voitettu, mutta sota jatkuu, sota.

3 kommenttia:

Ethel kirjoitti...

I have always enjoyed Bob's company, he's such a gentle man. I wish all the best for him.

jussi apila kirjoitti...

Ethel, I haven´t had Bob´s company. But I have enjoyded the company of my friend Vahtimestari Liukkonen. He has been missing for two days. I´m worried about his drinking problem. Ethel, do you have a drinking problem?

Ethel kirjoitti...

I never touch alcohol. I prefer tea and scones, with strawberry jam. Delicious! I hope you get in touch with your friend soon. Such silences can be quite disturbing.