2/02/2006
Beat Museum
Beatmuseo on muuttanut pari viikkoa sitten yläluokkaisesta Montereystä sille paremmin sopivaan paikkaan North Beachille San Franciscoon. Menen sateisena iltapäivänä typötyhjään luukkuun, jossa tapaan pari tyypiä, joista vanhempi on käsittääkseni jonkun kuuluisan beatnikin poika (Neal Cassadyn?). Ainakaan vielä beatmuseossa ei ole näytteillä yhtään mitään. Myynnissäkin vain muutamia kirjoja, levyjä ja postereita. Jack Kerouacia esittävän posterin hinnaksi ilmoitetaan 400 taalaa. Koska en suostu ostamaan omistaja kaivaa saman uniikkijulisteen halvempia versioita esiin. Lopulta hinnaksi sovitaan 20 taalaa. (Posteri jää kuitenkin muun jutustelun hälinässä ostamatta.)
Olen jo aiemmin ostanut City Lights kirjakaupasta uusimman Bukowski cd:n "Uncensored", jossa äijä lukeee runojaan olohuoneessaan itäisessä Hollywoodissa, eikä otosten välireplikointia ole sensuroitu. Yllätyksekseni löydän Beatmuseon muutaman beatlevyn joukosta kolme harvinaista Bukowski cd:tä.Olen äimän käkenä kun omistaja ilmoittaan levyn hinnaksi 18 taalaa. Ostan ne kaikki välittömästi. Netin kautta tilattuna niiden hinta olisi about sata taalaa kipale, sillä julkaisut on jo aikoja sitten myyty loppuun.
Joukossa on mm. legendaarinen "Poems and Insults", jossa Buko aloittaa mukavassa hutikassa mutta päihtyessään keikan aikana alkaa lopulta haastamaan riittaa yleisön kanssa. Bukowskissa täytyy olla jotakin Uralin mutkasta tarttunutta suomalaista verta.
Kundit kerovat illalla museossaesitettävän ennennäkemättömän Kerouac dokumentin. Lupaan tulla paikalla, vaikka San Franissa sataa niin vitusti, että rahatkin ovat sulaneet tukoksi.
Legendaarisen City lights kirjakaupan nykymeiningissä ei ole kehumista. Myyjät ovat nuoria pipopäitä, joita ei beatrunous voisi vähempää kiinnostaa. Ainakaan he eivät tiedä siitä yhtään mitään. Myynnin edistämisen sijasta kaupassa keskitytään varkauksien ehkäisyyn. Laukut on jätettävä tiskin taakse. Ilmeisesti santa fe´läisessä kirjakaupassa kuulemani väite, että William S. Burroughsin kirjat aina varastetaan, pätee koko beatkirjallisuuteen. Tästä voisi joku mainio sosiologi päätellä yhtä sun toistaa asiakaskunnan rakenteesta. Myyjän epäluulosta tulee mieleen Tukholman levydivarit joskus 80-luvun alussa, joten luulen tietäväni missä fiiliksissä mennään.
Joku tyyppi voisi takoa beatjutulla ison tukun rahaa tuotteistamalla sitä edes jotenkin. Tosin voihan tietynlaiseen epäkaupallisuuteen kätkeytyä protesti läpikapitaliositumista vastaan. Oli miten oli, mutta netissä myynnissä olevaa Bukowski julistetta ei löydy.
- On niitä muistaakseni ollut. Ainakin tuolla ulkoseinässä pitäisi olla yksi.
- Eikö sisältä löydy mitään?
- En ole varma. Joka tapauksessa joudut etsimään itse. En voi lähteä kassalta. Toisen kerroksen seinässä on ainakin joitakin julisteita.
Mieleni teksi kysyä Jack Kerouacin "On the Roadia" mukaillen:
- Are you guys selling something, or just selling?
Ostan vanhan kamuni Jack Hirsmanin valitut runot. Hän on tällä hetkellä San Franciscon Poete Laureate. Mennessäni uudestaan norkoilemaan sadetta pakoon tyhjään beatmuseoon huomaan seinällä olevan sadalla taalalla myytävänä Hirsmanin valokuvan. Kuvaa en edes harkitse ostavani, sillä aikoja sitten maisemista häipynyt kotkalainen narkkarivaimoni väitti minun kuvanneen häntä videokameralla. Kun kerron tuntevani tyypin joulupäivän pirskeistä ja ostaneeni juuri hänen kirjansa, pyytää beatmuseon omistaja saada nähdä sen. Hän kirjoittaa tarkasti kirjan nimen muistin tuleva käyttöä varten. City Lights kirjakauppa on korttelin päässä, mutta ehkä Monteryn pojilla ei ole vielä pokkaa mennä Columbus Avenuelle.
Haaviini jää myös Lenny Brucen muistelmat, jotka alunperin julkaistiin vuosina 1962-65 Playboyssa. Olen joskus lukenut ne ruotsiksi, mutta englanniksi ne svengaavat paremmin. Ostan jotakin muitakin mielestäni olennaisia teoksia ja kerään kasan North Beachilla ilmestyviä kulttuuri- yms. lehtiä matkaani. Csaba Polanyn Left Curvea en pettymyksekseni löydä. Todellinen löytö on Neal Cassadyn muistelmat, jotka on julkaistu kahdessa vihkosessa.
Beatäijiä asianmukaisissa releissä näkee yhä harvoissa jäljellä olevissa North Beachin juottoloissa. Enemmän katukuvaa kuitenkin värittävät kahviloissa hengailevat rillipäiset muotikuteisiin pukeutuneet nuoret tutkailemassa läppäräitään näennäisen välinpitämättöminä.
Cafe Vesuviossa luen Chroniclesta sodan jatkuvan kaupungin laidalla.
- The kids are coming up, and are little reckless, polisi lausuu.
Kun olin vielä vähän nuorempi, mielestäni kaikki mätä maailmassa oli minua hieman vanhempien suurten ikäluokkien syytä. Nyt olen huomaamatta siirtynyt siihen suuren valtavirtaan, jonka mielestä kaikesta voidaan syyttää pieneneviä nuoria ikäluokkia. Jossakin vaiheessa oli mahdollisesti aika, jolloin olin jotakin muuta mieltä. Mutta onnekseni en muista noista vuosista yhtään mitään.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti