5/20/2015

Viimeisellä rannalla

Taivaanranta on loistanut idässä tulipunaisena viimeisen viikon illat. Jotakin on tapahtunut jossakin. Eilen saatiin säteilyturvakeskukselta tieto, että Kotkan ja Sodankylän mittauspisteissä on löytynyt pienet määrät radioaktiivistasäteilyä. Myös Norjassa on mitattu kohonneita arvoja.

Säteilyn alkuperästä ei ole toistaiseksi tietoa, vaikka itärajan takaa sen epäillään tulevan. Sosnovy Borissa on tapahtunut huollon yhteydessä pikku vuoto, joita ei äiti-Venäjällä pidetä yhtään minään. Koko maa on täynnä radioaktiivista, kemiallista, henkistä saastetta. Slaavin fataalius ei jaksa innostua asioiden tilaa sen syvemmin pohtimaan.

Koska olemme nyt viimeisellä rannalla ennen mahdollisesti jonakin päivänä tulevaa täystuhoa, menimme eilen Pomon kanssa katsomaan leffan Mad Max: Fury Road. Se oli kaksituntia täydellistä tappelua, täydellistä melua, heikkoja 3D tehosteita jotka panivat silmät särkemään. Juonta ei sen kummemmin nykynuorisolle suunnatut elokuvat tarvitse, kyllästyisivät tuota pikaa jos sitä kehiteltäisiin kahta minuuttia pitempään.

Kun möykkää oli kestänyt tunnin huomasin etten jaksanut keskittyä paukutteluun. Vajosin omiin aatoksiini. Mieleeni tulivat pitkät illat Vanhassa oopperassa Bulevardilla. Sain sinne jatkuvasti vapaalippuja iltoina jolloin katsomoon jäi tyhjää.

Istuin siellä unen horteessa kaikki maailmanhistorian parhaat oopperat läpi. Huomasin näet että juonissa oli yhtä vähän järkeä kuin tässä barookkisessa Mad Maxin Fury Roadissa. Panin ooperan alkaessa silmät kiinni ja lepäsin täydellisessä tyhjyydessä muutaman tunnin. Se oli paras keinoni rentoutua 1990-luvun alun laman lyömässä Helsingissä.

Samanlaista olotilaa tavoittelin Mad Maxissa, vaikka paukuttelu oli niin kovaa ja kuvat vilisivät silmissä kiitäen. En ihan päässyt oopperan tapaiseen nirvanaan, mutta jonnekin kauas pois kumminkin. Ehkä on syytä käydä jatkossakin katsomassa näitä 3D megasellereitä, vaikka olen vanhaan eurooppalaiseen taide-elokuvaan kasvanut. Sitä näyttää enää Ylen Teema, Elokuva-arkiston Orion ja joku muu hassu. Ehkä nyt on tullut sen vuoro kuolla.

Taivaanranta loistaa tulipunaisena, Kotkan suuret tulevaisuuden hankkeet uhkaavat joutua vastatuuleen epäselvän taustan omaavan kaupunginjohtajan kohkaamisesta huolimatta. Hän on saanut vedätettyä Kotkan kuntapäättäjiä älyvapailla puheillaan käymään markkinoimassa Miamissa saakka risteilyvarustamoille tulevaa jättikokoista Kotkan outlet-keskusta.

Sen rakentamisen pitäisi alkaa tulevana kesänä. Voi olla että ei ala, että ei saada edes kunnan kustannuksella suurta monttua Merimuseon viereen. Jos alkaa, hyvä niin, vaikka turisteista idästä ja lännestä ei ole mitään takeita maailmantalouden sakatessa vähän kaikkialla. Lisäksi outlet kama ostetaan pääasiassa netistä, vaikka tämä pikku sivuseikka ei ole Kotkan johtavien päättäjien mieleen juolahtanut (Tilasin juuri kesäksi kahdet shortsit jymyalennuksella Zalandolta.).

Miksi amerikkalaiset tulisivat ostamaan viime vuoden muotia risteilyaluksella Kotkaan saakka kun kotomaassa samaa roinaa on heillä ostarit pullollaan? Ryssät voisivat hyvin tullakin, mutta tällä hetkellä heitä vaivaa öljyn hinnan romahtamisesta perimmältään aiheutunut persaukisuus. Ehkä Tokmanni tuolla saaren toisella puolen voisi olla venäläisille houkuttelevampi kohde.

Kotkan kaupunginjohtajan kerrotaan joskus lausuneen oikeudessa kuultavana, että kaupunginjohtajalla täytyy aina olla joku juttu, "en grej", jolla saada sekavat päättäjälaumat seuraamaan uskollisena yksisilmäistä johtajaansa. Ennen Kotkaan tuloaan kaupunginjohtajalla oli Loviisassa meneillään "Lilla Oxford" niminen hanke. Pikkukaupunkiin suunniteltiin erään virkaheiton Hankenin tyypin kanssa kansainvälistä callcenteriä. Mutta ne olivat jo tuolloin muuttaneet Aasiaan, eikä asiakkaita saatu.

Pikku-Oxford hankkeen konkreettisena tuloksena Hankenin tyyppi veti joka välistä fyrkkaa itselleen päätyen vastaamaan teoistaan käräjäoikeuteen. Kotkan nykyinen kaupunginjohtaja hääri innokkaana apurina. Kosteiden iltojen vastapainoksi mitään konkreettista ei saatu aikaa. Raha vain siirtyi tarpeen mukaan tililtä toiselle jotta Hankenin tyypin puhallus ei olisi paljastunut.

Tilintarkastuksen yhteydessä kerran Loviisan kaupunki laskutti Hankenilta sille myymistään tietotekniikan konsulttipalkkioista ison summan. Oikeudessa loviisan kaupungin kamreeri nauroi kysyttäessä, että ei Loviisassa ollut mitään sellaista tietoteknistä osaamista jota myydä Hankenille. Rahat kävivät vain tilintarkastuksen ajan Hankenin tilillä. Tarkastuksen jälkeen ne palautuivat Loviisaan.

Kaupunginjohtajan asema alkoi muuttua tukalaksi, mutta onneksi sosiaalidemokraattiset aateveljet pelastivat hänet uhkaavan skandaalin jaloista kaupunginjohtajaksi viereiseen Kotkaan. Jonne siis on nyt tulossa kansainvälisen mitan outlet- hotelli- ja vapaa-ajankeskus.

En usko että tulee mutta mukava seurata läheltä mitä tapahtuu, miksi mitään ei tapahdu. Hankkeen puuhamies on rakennellut vastaavia Venäjälle, joten jotain katetta suurille suunnitelmille mahdollisesti on. Rahoituksen kerrotaan tulevan lännestä, vaikka se tulee veroparatiisit kierrettyään kokonaan Venäjältä. Putinin sakilla alkaa olla hätä käsissään, rahaa siirretään epätoivon vimmalla länteen. Siellä siihen uskotaan päästävän käsiksi sitten kun Venäjän kansa tulee lopulta järkiinsä ja potkaisee Putinin sakin viralta.

Tämän vuoksi antaa oligakkien rakentaa tänne sadoilla miljoonilla kauppa-ja viihdekeskusta. Rakennusta kun eivät voi viedä mukanaan. Jos se vastoin kaikkia järjen lakeja joskus tulee valmiiksi, voidaan tyhjiin tiloihin sijoittaa vaikkapa vanhusten palvelukeskus, joka täyttää kansainväliset mitat. Sellaisella voisi olla ympäri maailmaa kysyntää, jopa risteilyvieraille Ameriikoista, jos lopulta jää pysyväksi asioiden tilaksi että Itämeri on maailmassa ainoa turvallinen meri risteillä.

Ei tullut Loviisaan kansainvälisen tason callcenteriä Pikku-Oxfordia. Mutta tänne Kotkaan on perustettu Oxford Research niminen firma jonka kylttiä koiran kaa ihmettelemme aamulenkillä Datariinan yrityshautamon ohittaessamme. Mitään järkevää sieltä ei ole tietääkseni koskaan tullut, mutta pakko on tämän perän väenkin muun Suomen veronmaksajien rahoilla jotain yrittää. Työllistäväthän hankkeet ainakin niiden puuhamiehet, ja näin Kotka saa kipeästi kaipaamiaan verotuloja.

Olemme siis idän ja lännen välisen taistelun keskeisessä rajamaastossa. Täällä rajaa on siirrelty menneinä vuosisatoina suuntaan jos toiseen. Ihmisluonne on sen pohjalta Kymenlaaksossa varuillaan ja kyräilevä. Ehkä upporikasta ja rutiköyhää pelaava Kotkan kaupunginjohtaja on sittenkin jotakin sellaista jota tämä kylä tarvitsee jotta se tulevaisuudessa kykenee hyödyntämään maksimaalisesti asemaansa Venäjän rajan tuntumassa kymmenen miljoonan asukkaan Leningradin suurpiirin vieressä. Ehkä seuravaksi tänne Mad Max kaupunginjohtajan aloitteesta perustetaan Pikku Moskova.

Ei kommentteja: