8/04/2009

New Signs of Disaster

Tätä uutista lukiessa ei voi kuin ihmetellä, että 1990-luvun laman jälkeen ollaan kunnissa taas samassa tilanteessa? Kulut ovat karanneet lopullisesti käsistä ja Kuntaliitto tapansa mukaan syyttää valtiota kaikesta. Sen sijaan kuntien omia toimia ei haluta tarkastella kriittisesti. Niistä on puuttunut tahto ja osaaminen sopeutua muuttuvaan maailmaan. Kuntaliitto ei ole ainakaan toiminnallaan auttanut kuntien selviämistä, vaan vuodesta toiseen soitetaan levyä: valtionosuuksia lisää tai huonosti käy!

Tärkeintä olisi tämän nykyisen akuutin kassakriisin taustalla nähdä big picture: nykymallinen kunnallinen itsehallinto on Suomessa tullut tiensä päähän. Tätä ei kuntapäättäjät halua tunnustaa.

Jos sosiaali-ja terveystoimea ja koulutointa ei pikaisesti jonkun kuntien ulkopuolisen pumpun toimesta ryhdytä panemaan uuteen kuosiin nykyisistä toiminta- ja hallintomalleista välittämättä, on muutaman vuoden kuluttua edessä kriisi, jossa kuntien toiminta järjestetään uudelleen vapaassa pudotuksessa. Silloin ei kuntapäättäjien näkemyksistä ole enää varaa välittää. Toivottavasti näin ei käy, vaikka kaikki viittaa juuri tällaisen kuntakentän konkurssin väistämättömyyteen.

Ei kommentteja: