1/08/2008

End of the World As We Know It

Istun Speedy M:n kanssa kahveella Ogelin liikekeskuksen Picnicissä. Speedy on saanut jollakin opilla rajan yli 300.000 dvd:tä ja tarttee neuvoja jakelun osalta. Silloin näen jälleen Stigun horjahtelevan aamukaljalta viereisestä räkälästä. Hän on aina maisemissa horjumassa kun käyn Ogelissa.

Stigu on demari, joka oli suojapaikkatöissä julkisen sektorin johtotehtävissä. Hänen demarikamunsa ovat kaapanneet sököpesäkseen valtionvarainministeriön. Se on pienestä kiinni miten elämä menee; Stigulla ei ollut riittävästi nostetta kuin jonkin veronmaksajien varoilla operoivan kuntakonsulttifirman johtoon.

Siellä hän ei mitään töitä tehnyt, vaan istui kapakassa sihteerinsä kanssa aamusta iltaan ja ajeli taksilla firman laskuun. Jossakin välissä hänet pantiin eläkkelle, eikä kukaan ollut hänen "asiantuntemustaan" julkisen talouden osalta enää vailla. Stigu päätyi horjumaan Ogelin kapakoihin. Näen hänet muutaman kuukauden välein ja hän on kerta kerralta huonommassa jamassa. Vielä toissakesänä hän oli siisteissä pukukamppeissa, nyt ei juuri enää erotu Ogelin juopporemmistä. Maha on kasvanut, olemus epäsiisti.

Stigulla on tainnut mennä jouluvietto pitkäksi, sitä lienee kestänyt jo yli 30 vuotta. Tänään hän askeltaa puolen päivän maissa varovasti pikkutakissa pakkasessa. Jostakin syystä hän on varustautunut Alepan keltaisella muovikassilla. Se lepattaa tyhjänä tuulessa Stigun horjuessa päivänökosille luukkuunsa.

Näiden julkisen sektorin elättämien demareiden ja kepulaisten kohdalla lohtuna on juuri se, että he kaikki romahtavat henkisesti suojatyöpaikan mennessä alta ja loppu on enemmän kuin paskainen. Joku kepu tohelo satsaa itä-Suomen ortodoksimestaan kaiken aikansa, loput pämppäävät itsensä Malmin hautuumaalle humalan harmaaseen vaiheiseen juuttuneina. Yhteistä koko sakille on, että heidän osaamisellaan ei ole muuttuneessa maailmassa enää mitään kysyntää. Kun heidät saadaan pihalle, postit lakkautetaan ilman epäröintiä. Ei mitään kysyntää, ei niin mitään.

Tämän vuoksi Stigun kamut valtionvarainministeriössä säädättivät lain eläkeiän nostamisesta, jotta voivat jatkaa tyhjäntoimittamistaan veronmaksajien rahoilla 68-vuotiaiksi. Onneksi Stigusta ehdittiin nipin napin päästä eroon ennen lain voimaan tuloa. Iltapäivän hämärtyessä hän tuijottaa akkunasta hämärää luukussaan ja kerää voimia paeta tyhjyyttä Ogelin räkälöihin. Tulevan yön kauhut pelottavat jo ennalta. Kunpa vielä muistaisi ostaa keltaiseen Alepan muovikassiin muutaman keskarin. Aamuyön unettomat tunnit kuluisivat helpommin...

Maailma siinä muodossa jonne kasvoimme on huomaamattamme häviämässä, toteamme Speedy M:n kanssa Stigun kadottua viimeinkin stadiin sataneen pulverilumen sekaan.

- Huonompi homma. Mitä tehdään? Speedy vakavoituu hetkeksi.
- No jos tää homma on tästä elämämme tappiin ainoastaan ykkösiä ja nollia, niin onhan meillä toi nollaosasto jo vankasti hallinnassa.
- Mutta ku mulla on noita dvd-levyjä tullivarastossa vallan vitusti?
- Unohda ne sinne. Pärjäät ajassa ja rahassa. Muutaman vuoden kulutttua niillä ei tee enää mitään. Kaikki tulee piuhaa pitkin koneelle. Tarvitaan ainoastaan hyvä äänikortti ja helvetinmoiset styrkkarit. Jo lähtee!
- Perkele. En usko. Kirjavaliotakaan ei otettu divariin. Eivät mene kuulemma kaupaksi. Musta ne on hyviä, samassa kirjassa neljä bestselleriä joista on turhat narraatiot sun muut krumelatuurit ruksittu helvettiin...
- Polta ne saatanan dvd:t! Tää on ny ihan toinen todellisuus. Älä ala enempää häslään. Ota lunkisti ja nauti relaksantteja.
- Paskat ku täsä näin kävi. Just olin hieromassa kauppoja sadasta käytetystä cd-soittimesta. Ei vissiiin kannata ryhtyä toimeen?
- Nimenomaan. Nyt sä osut asian ytimeen. Ei enää kannata. Osta helvetinmoiset styrkkarit ja se on siinä.
- Onko noin?
- Noin on!
- Terve sitten. Lähden katsomaan PC-Superstoresta.
- Terve. Äläkä osta enää pöytäkonetta vaikka saisit halvalla. Sä oot liikkuvan sorttinen jäpikkä. Osta sellainen taskukone. Pääset liikeelle tiedot matkassa, etkä jää jutuista paitsi.
- Milloin ne fudistreenit alkaa?
- Kuudelta illalla lumien sulamisen jälkeisenä päivänä. Pidä viinahomma kurissa. Älä mee sinne Töölöntorin grillille hakattavaksi sulkemisajan jälkeen. Siellä on täysdorkaa sakkia. Kasva aikuiseksi ja vietä tipaton tammikuu!
- Joo. Hyvä idis. Miksi en ite tullut tota ajatelleeksi?

Ei kommentteja: