10/09/2007

Virtual Life of Raimo Sailas



Uni ei maita. Herään aamuisin ennen viittä, tänään jo ennen neljää. Silti ei väsytä yhtään. Kumma paikka. Missä mennään? Ehkä olen saanut Pomolta tujauksen lakkahuumetta, jolla mm. päivisin vähän väliä nukahtavien lihakset aktivoidaan jänterään toimintaan. Selkä- ja jalkalihakset ovatkin totta tosiaan jatkuvassa krampissa, lakanomaisessa valmiustilassa.

Aamuöisin ei tapahdu mitään. Täytyy tsäpätä ulkomaisia tv-kanavia ja odottaa Hesarin kolahtavan luukusta. Tänään lehti kirjoittaa paljon maamme terveydenhuollon ongelmista, joita sanalla sanoen riittää. Kaikki on päin persettä, kun sitä tarkemmin lähestyy. Sairaanhoitsut uhkaavat lähteä lätkimään keskussairaaloista, jos massia ei tule massiivisesti lisää. Mielestäni tämä on hyvä idea, joten kannustan heitä Hesarin sähkäpalstalla toteuttamaan uhkauksensa:


"Koko terveydenhuoltojärjestelmä uusiksi!
Jussi Apila | 9.10.2007 8:40

Nyt kun kertaheitolla julkiselta sektorilta häipyy suuri osa sairaanhoitajista, tarjoutuisi hyvä tilaisuus panna koko järjestelmä uusiksi.

Julkisia terveydenhuoltopalveluja jonkin verran käyttäneenä olen tullut siihen tulokseen, että kansalaisille pitäisi jakaa palveluseteleitä, joilla he voisivat hankkia verojensa vastineeksi hoidon mistä parhaaksi katsovat.

Samalla syntyisi tervettä kilpailua, joka laskisi yksityisen tarjonnan hintoja. Julkinen puoli ei saisi enää automaattisesti rahoitusta veronmaksajilta ja sekin joutuisi kilpailemaan olemassaolostaan.

Erityisesti terveyskeskukset voisi lakkauttaa, sillä niissä on esimerkiksi Helsingissä tehoton työkulttuuri, eikä hoitokaan pelaa. Lääkärit on ohjeistettu hoitojonojen pelossa olemaan tekemättä lähetettä jatkotukimuksiin. Suomen laboratorioissa voitaisiin tutkia kaikki EU:n asukkaat, röntgeneitä on liikaa...

Kun sairaanhoitajat nyt lähtevät lupaustensa mukaisesti lätkimään voidaan samalla irroittaa terveydenhuolto kunnilta valtion järjestettäväksi. Kunnathan tekevät konkurssia ja Kemin tapainen tulevaisuus häämöttää jos niiden annetaan vielä toheloida kunnallisen itsemääräämisoikeuden nimissä terveyspalveluissa.

Toki valtiojohtoinen järjestelmä merkitsisi terveydenhoidon keskittämistä suurempiin yksiköihin, mutta kustannussyistä ei muutakaan järkevää vaihtoehtoa ole tässä vähäväkisessä maantieteellisesti isossa maassa. (Näin ollen ei sairaanhoitajiakaan enää tarvittaisi joka niemennotkoon ja saarelmaan.) "

Lehtiä lukiessa palastuu mitä merkillisempiä hankkeita. Joku dorkaporukka on keksinyt, että yliopistot kannattaa yksityistää. Outoa on, että nämä sataprosenttisesti julkisella rahoituksella toimivat puulaakit ovat itse etunenässä vaatimassa autonomiaa. Erityisesti tätä sakkia näyttää pesiytyneen Taideteollisen korkeakoulun ja Kauppakorkean liepeille. Kannatan vilpittömästi heidän pyrkimyksiään:

"Toisiko yksityistäminen tehoa yliopistoihin?
Yliopistojen oikeudellista ja taloudellista asemaa aiotaan muuttaa tuntuvasti ja varsin nopealla aikataululla. Jo 2009 kaikki yliopistot on tarkoitus irrottaa valtion budjettitaloudesta ja tehdä nykyisistä tilivirastoista joko julkisoikeudellisia laitoksia tai yksityisiä säätiöitä.

Lue lisää: Helsingin Sanomat 29.8.2007 22:27


Toisi...
Jussi Apila | 9.10.2007 9:00

Siinä mielessä yliopistojen yksityistäminen olisi hyvä asia, että valtio voisi karsia nykyisiä rahoitusautomaattejaan. Jos huippuyliopiston puuhamiehet ja muut haluavat yksityistää puljunsa, niin siitä vaan. Mutta heille tulee myös siirtää vastuu rahoituksen järjestämisestä.

Kun konkurssi suurelle osalle väistämättä tulee, turha sitten huutaa valtiota hätiin. Yksityistämisen myötä saataisiin samalla Suomen liian suuri korkeakouluverkko saneeramaan itse itsensä.

Luulenpa, että yksityistämisestä puhuvat eivät ymmärrä mistä puhuvat, tai sitten luottavat valtion rahoittavan entiseen malliin yksityisen sponsorirahan jäädessä marginaaliseksi persiljaksi voileivän päälle. Eihän sille tulevalle Himasen ja kumppaneiden "huippuyliopistollekaan" tullut budjetissa uutta rahaa, vaikka työryhmässä istui ylimmäinen kirstunvartija Raimo Sailas."


Raimo Sailas? Vieläkä joku muistaa tämän ärjyn julkisten menojen leikkauslistoja yökaudet laatineen vanhapoikademarin? Hän kuuluu Elinkeinoelämän keskusliiton ohella nykyisen työmarkkinatilanteen suurimpiin häviäjiin. Hän on pitänyt viimeiset 15 vuotta kriisitietoutta yllä ottamalla aloitteen valtionvarainministeriön käsiin. Homma pelasi ensin lamasta toipumisen, sitten suurten ikäluokkien eläköitymisestä koituvien lisäkulujen nimissä. Kukaan ei uskaltanut panna hänelle hanttiin.

Mutta sitten tulee Kokoomus hallitukseen. Ensi töikseen pahat porvarit vapauttavat pullon hengen ja pitkään vaalittu palkkamaltti on hetkessä mennyt. Perusvirhe oli EK:n kategorinen kieltäytyminen tuposta. Kuviteltiin näet, että vientiteollisuus saisi muita tuntuvammat palkankorotukset. Julkiselle sektorille uskottiin käyvän köpelösti uusliberaalien oppien mukaisesti, jossa kasvualat palkitaan ja taantuvat taantuvat entisestään.

No, Kataisen komppanian johdolla kaikki ovat saaneet ainakin kymmenen prossaa lisää liksaa. Raimo Sailaksen elämäntyö valui hetkessä hukkaan. Ensi vuonna on edessä uusi matsi. Varsinkin jos sairaanhoitajat onnistuvat lakollaan saamaan tuntuvasti muita paremmat korotukset. Muut haluavat ensi vuonna kuroa eron umpeen ja sairaanhoitajat saada uuden kuoppakorotuksen. Ja piiri pieni pyörii, kunnes seuraava lama pysäyttää tuolileikin. Inflaatio tosin syö kiihtyessään korotusten ostovoimaa ja kunnat nostavat veroja, mutta kyllä kai palkansaajillakin täytyy olla joskus oikeus saada osa kasvavan kansantalouden tuotoista...

Selattuani Hesarin mietin, että jotakin parempaa täytyy olla. Ensi aion tilata Financial Timesin, mutta päivittäin senkin lukemiseen menisi liikaa aikaa. Voisi tulla stressiä. Näin ollen tyydyn tilaaman ainoastaan kerran viikossa ilmestyvän Economistin, vaikka verkosta voi lukea sillä päälle sattuessaan ilmaiseksi talousuutisia aamusta iltaan.

Kokeeksi tsekkaan vanhan kunnon San Francisco Chroniclen talousuutistarjonnan. Siellä kerrotaan huikeista odotuksista jotka tällä kertaa sijoitetaan erilaisten virtuaalisten kohtaamispaikkojen huikeisiin tulevaisuuden näkymiin. Tällä hetkellä niillä arvioidaan olevan jo yli 200 miljoonaa ystävää. Määrä kasvaa koko ajan, vaikka nykymyodossaan ne ovat mielestäni aika kökköjä luomuksia. Suomessa on eletty viime aikoina Facebook buumia. Olen kokeillut ja huonoksi havainnut. MySpace menettelee, vaikka en itse mitään uudenlaista "verkossa tapahtuvaa yhteisöllisyyttä" olekaan vailla.

Lähden kokeilemaan kävelemistä Pöksymäen puistoon. Törmään penkillä istuvaan krapulakaljaa juovaan Pastoriin. Hän kertoo päässeensä osalliseksi nousukaudesta yllättäen saaamansa perinnön muodossa. Fyrkkaa on tosin enää jäljellä 2500 euroa. Niillä Pastori aikoo matkustaa Kuubaan.

- Jos vaikka pääsisi naisten pöksyihin, Pöksymäen baarin veteraani unelmoi.

Ei kommentteja: