11/10/2011

Saigon Girl

Saigon Girl

Hän oppi englantia koulussa Ho Chi Minh Cityssä. Perhe oli kuitenkin köyhä eikä sillä ollut varaa kouluttaa kaikkia lapsiaan. Niinpä tyttö meni oppisopimuskoulutukseen kynsihoitolaan. Hän oli nuori, ahkera, alykäs. Hän oppi hommassa taitavaksi.

Vietnam on kuitenkin edelleenkin köyhä kehitysmaa. Tyttö sai tarjouksen tulla töihin kynsihoitolaan Phuketiin eteläiseen Thaimaahan. Kotiin jäivät hänen molemmat koiransa, joita hän koiraihmisten tapaan kaipaa kovasti.

Elämä Phuketissa on 12 tuntia työtä seitsemänä päivänä viikossa. Jatkuvan raadannan keskeyttää vain täydenkuun juhlat jolloin Saigonin tyttö menee yöllä ystävineen juomaan olutta Patong Beachille. Olut on ainoa lohtu raskaassa raadannassa, vaikka tyttö tietääkin sen lihottavan. Jotakin ainetta on kuitenkin välillä saatava koneeseen jottei se kuumene liikaa.

Työ on pääasiassa rakennekynsien tekemistä turisteille. Phuketissa on kova kilpa eloonjäämisestä kaikilla aloilla. Tsunami, viime vuosien maailmantalouden lama ja salonkien liian suuri määrä pakottaa miellyttämään kaikin tavoin länsimaisia nirppanokkia, jotka kaiken lisäksi osaavat tinkiä hinnan alas. Silti se on nyt ja tästä näillä näkymin kynsien tekemistä nollapalkalla maailman tappiin. Hän nukkuu yönsä yhdessä huoneessa kahdeksan muun tytön kanssa, eikä siinä ole aikaa eikä tilaa oman elämän elämiseen.

Kerran vuodessa low seasonin aikaan tyttö matkustaa pariksi viikoksi lomalle kotiinsa Saigoniin. Siellä odottavat hänelle kovin rakkaat koirat, sekä perhe jonka muiden lasten kouluttamiseen tyttö joutuu lähettämään kaikki elämisestä säästyvät pienet ylimääräiset rahansa.

Miksi et lähde länteen jossa kynsien rakentamisesta saisit moninkertaisen summan? Se ei ole helppoa. Monet ovat yrittäneet ja törmänneet viisumi- yms. vaikeuksiin. Käytännössä 24 vuotiaan tytön ainoaa mahdollisuus päästä länteen helpompaan elämään on löytää länsimainen miesystävä. Mutta kynsistudion takahuoneeseen heitä ei eksy, eikä tytöllä ole aikaa heitä pitkin Phuketia etsiskellä.

Tyttö on ystävällinen ja kiltti, mutta välillä hänen silmiinsä välähtää kova vihamielinen katse. Hän tietää meidän olevan hänen ulottumattomissaan, vaikka hän on meistä elannokseen riippuvainen. Haluaisimmeko lähteä illalla yhdentoista jälkeen kun työpäivä on pulkassa häneen kanssaan täydenkuunjuhliin rannalle juomaan olutta? Kovat katseet kohtaavat sulaen lämpimään ikuisuutta lupailevaan ystävyyteen. Totta kai me lähdemme, valehtelemme vilpittömästi jättäen tytön lusimaan elinkautista 24/7 elämäänsä.

Ei kommentteja: