8/10/2011

Back to Black: Last Days of the Preacher Man

Ai niin, Jussi Apila pyysi lisäämään seuraavan Pöxymäen ikuisten kukkuloiden tapahtumiin liittyvän tekstin (ei ole lupauksistaan huolimatta jaksanut tehdä Pöxymäki teostaan valmiiksi, vaan hengailee kuulemma jonkun Englundin kanssa Hong Kongissa):

Pastori (1964-2010) lähti Saharaan yhtenä yönä. Hajanaisten huhujen mukaan hän oli hortoillut Pöxymäen kaduilla useamman päivän levottomissa tunnelmissa. Hänet oli nähty kapakeissa, yrittämässä pölliä kaljaa S-Marketista, syöttömässä sorsia Ankkalammikolla. Hänet oli nähty siellä täällä, melkeinpä kaikki nekin tiesivät kertoa jonkin yksityiskohdan Pastorin viimeisen vaelluksen vaiheista jotka kieltäytyivät hänen eläessään edes tuntemasta häntä. Ja toki nämäkin autuaat yksinkertaisset uskoivat valheisiinsa.

- Nyt loppui saarnaaminen Pöxymäestä, totesi 88-vuotias talvi- ja jatkosodan veteraani Tane Siili osuen sanalla sanoen naulan kantaan.

Eräs yksityiskohta tuntui niin uskomattomalta, että tiesin sen olevan totta. Pastori oli kuulemma jättänyt paskaksi potkitun bussipysäkin lasimurskan keskellä istuttuaan penkille kirjan, jonka joku täysdorka seilori väitti kertoneen Saharasta tai Kalaharista tai Mataharista tai marista...

Vietkongin kapakan harva peijaisväki puisteli naaureskellen päätään jutulle, jonka jatkon mukaan Pastori olisi vielä kävellyt kirjoittuskonetta kantaen Pöxymäenpääväylää keskellä yötä.

- Mitä sekin muka luuli kirjoituskoneella tekevänsä? Ei senkään sepustuksia olisi kukaan jaksanut lukea! Huijasi itseään loppuun saakka kuvittelemalla olevansa poikkeusyksilö, jolla on jotakin ainutlaatuisen tärkeää muulle maailmalle kerrottavaa. Tässäkin huijasi itseään samoin kuin kaikessa muussakin mitä tässä kylässä touhusi, pirullisimmat sivalsivat kuollutta, koska näinkin on aina ollut tapanaa, vaikka siitä ei ole tapana kertoa.

Pastori oli saanut maksamattomien vuokrien takia häädön merimiestalolta. Kun postimies tunsi vanhan tottumuksensa mukaan ilmaisjakeluja luukuista työntäessän Pastorin kämpästä kalman hajun, hälytti hän huoltomiehen paikalle. Selvähän se, että sisältä löytyi eltaantumaan alkanut ruumis. Se makasi keittiön pöydällä satojen ympäri asuntoa levinneen pillerimeren keskellä.

Poliisit ajoivat mustallamaijalla pihaan ja alkoivat mittailla ja valokuvata ruumista, sen asentoa, ja koska joku oli vielä viimeisiksi lyönyt Pastorilta silmän mustaksi, mahdollista tappajaa alkoivat tinanapit myös eri puolilta kuulustelemalla etsimään. Tappajaa ei koskaan löytynyt, ruumiin avaus kertoi lääkeannoksen olleen niin tujun, että henki oli mennyt, varsinkin kun Pastori oli sitonut muovipussin kaulansa ympärille varmistaakseen maaliin tai poispääsyn.

Jotkut täysdorkat psykiatrit väittävät jokaisen onnistuneen itsemurhan olevan epäonnistunut. Pastorin ja muutaman muun lähtöä tarkasti hyönteisstutkijan tavoin tutkineena voin sanoa, että metsään menevät. Monet tappavat itsensä koska haluavat kuolla. Mutta tätä ei saa hyvinvointivaltiossa sanoa ääneen, sillä se murentaa uskoamme koneiston kykyyn havaita ja korjata kaikki virheet. Ja on vain määrittelykysymys milloin kukin meistä määritellään virheeksi joka kuskataan korjaamolle.

Hyppäsin fillarin selkään ajoin tekemään etunojia ja vatsalihaksia kämpille. Tapahtunut ei tuntunut yhtään miltään, eikä tämä tunne ollut sekään minulle mikään uutinen. Kapitalismin frigiidissä vaiheessa mikään ei tunnu miltään, enkä jaksa edes yrittää huvittaa itseäni hengiltä. Jokainen päivä on jo pitkään ollut sama päivä uudelleen. Mitään en jäisi paitsi, vaikka itsekin hyppäisin ikkunasta alas Pöxymäen alapuoliseen laaksoon. En jäisi mitään paitsi, sillä tiede ja edistys edistyvät niin hitaasti, että avaruuden valloituksen myöhemmät vaiheet jäävät joka tapauksessa näkemättä.

Ei kommentteja: