7/19/2009

The End

Vuodesta toiseen ihmiset ehdottavat kuntien talouden romahduksen paikkaamiseksi viheralueiden seka kulttuuri- ja liikuntapalvelujen karsimista. Tavikset eikä suurin osa päättäjistäkään näytä ymmärtävän - kuten jutussakin mainitaan - että 3/4 kunnnan rahoista menee sosiaali-ja terveystoimeen sekä kouluihin. Jos niistä ei karsita, ei mitään olennaisia säästöjä saada aikaan, vaan kuntien konkurssi jatkaa väistämätöntä lähestymistään.

Eikä tässä auta enää kuntien yhdistäminen, vaan sosiaali-ja terveys ja koulutoimi tulee miettiä aivan uudelta pohjalta, vaikka valtion toimesta. Kunnista ei tunnetusti ole tähän, vaan niiden huseeraaminen vain pahentaa tilannetta.

Esimerkiksi palvelusetelien tuleminen terveydenhuoltoon on hyvä askel oikeaan suuntaan. Kilpailu karsii ajan myötä elinkelvottomat yksiköt ja rakenteet. Tosin lähiaikoina kuntien virkamiehet pyrkivät turvaamaan oman asemansa panemalla sille kampoihin minkä pystyvät.

Eikä sillekään voida tulevaisuudessa mitään, että nykyisiä kouluja, sairaaloita, yliopistoja yms. joudutaaan kylmän talouden pakon sanelemana ajamaan alas. Joka väittää nykymenon voivan Suomessa jatkua suurten ikäluokkien eläköidyttyä, voisi esittää visionsa siitä miten systeemi nykymuodossaan jatkossa rahoitetaan? Tälläistä on tosin turha edes odottaa, sillä sellaista ei yksinkertaisesti ole.

Hyvinvointivaltiota luodessa ei tajuttu luotavan aivan liian kallis menoautomaatti sosialismin parhaiden paeriaatteiden innoittamana Eikä aluepolitiikkakaan ole halvaksi tullut, eikä se ole meillä eikä muualla edes estänyt väestön siirtymistä keskuksiin.

Ei kommentteja: