3/17/2008

It´s Getting Strange in Here

Ei uusia enkelihavaintoja, enkä ole edes Tiibetin mellakoiden todentamaton kuolonuhri. Katselen credittien crunchivan ja maailmantalouden valmistuvan syvään pudotukseen. Tuleeko se ja millä syvyydellä, kukaan ei tiedä. Soros uskoo toisen maailmansodan jälkeisen nousukauden tulleen päätepysäkille, Greenspan pitää tätä pahimpana rahamarkkinakriisinä saman verisotkun jälkeen.

No joo, näin se markkintalous toimii, sykki ja supistuu kuin maailmankaikkeudessa toistuva rytminen pulssi. Ei siinä ole mitään sen todellisempaa kuin muissakaan elämäämme koskevissa kuvitelmissa. Jos särvin riittää ja lätkää tulee aamusta iltaan NASN:lta, who am I to disagree?

Luultavasti tilanne pahenee, sillä odotukset ohjaavat toimia tässä pyramidihuijausmalliin rakennetussa hit-and-run -todellisuudessa. Ainoa pysyvä totuus pokerissa ja elämässä on: kortti tuo, kortti vie. Paras tapa säilyä hengissä on gerillataktiikka hit-and-run. Nettipokerissa valut väistämättä nollaan jos et tajua häipyä ajoissa voittaessasi tai hävitessäsi. Sama pätee kaikkeen taloudelliseen toimintaan. Vai vieläkö joku haluaa sijoittaa Egyptin pyramideihin tai Rooman Colosseumiin?

Pelimerkit alkavat loppua rahamaailmalta ja Suomessa viimeinen hyödyntämätön kasa ovat julkiset varat. Ne napataan hyvinvointivaltiolta tuossa tuokiossa, eivätkä demokraattisesti valitut instituutiot edes ymmärrä mitä on meneillään. Kun eläkkeet ja sosiaaliturva yhä enemmän yksityistetään, saadaan uusia pelimerkkejä pyramidipeliin. Näin pystytään peliä jatkamaan vielä jonkin aikaa. Mutta romahdusta ei voi lopulta estää. Entropian lain mukaan rajatussa tilassa ei voi tapahtua rajatonta kasvua. Mutta pokerissa ja rahamarkkinoilla on uskottava tosiasioista piittaamatta pelin kannattavan, vaikka hit-and-run tyypit ovat jo poistuneet pyramidista ja kärjen alla alkavat keilat kaatua.

Nilkkamurtumamiehet acidunineen näkevät paljon asioita kolmannella silmällään rationaalisuususkonnon tuolta puolen. Mutta koska onnellisen elämän edellytys on olla tyhjä kuin zen, en mä ala niistä numeroa tekemään. Huomenna Töölön sairaalaan ja siellä selviää, onko dopamiinimielikuvitukseni pistänyt katkotut luut kasaan ennätysajassa luonnon slummahtaneitten lakien vastaisesti. Matkan lasarettiin teen telekineskopian avulla tahdonvoimallani, vai siirtäisinkö Töölön sairaalan seurakseni tänne olkkariin katsomaan kipsini kanssa mäkihyppyä televisiosta? Pittääpä harkita asiaa.

Ei kommentteja: