3/12/2008

All Along the Overdose

Olen vetänyt rankasti stimulantteja ja relaksantteja vajaat kaksi viikkoa. Kuljen kipsi jalassa munasillani asunnossa. Kansainväliset vakoilusatelliitit seuraavat touhujani teleskoopit ulos työnnettyinä. Jossain välissä kipsiini ovat kirjoittaneet kaikki maailman Tiibetin vapauttamisen kannattajat adressin Pekingin olympialaisten boikotoimiseksi.

Ei tässä hörhöilyssä ole mitään uutta. Kerran käppäilin samanlaisissa maisemissa Kalkutan rupisia katuja. Siitäkin overdose psykedeliasta selvittiin. Ehkä tästäkin, who cares? Kaivan netin kohdusta muistojani Kalkutan eetteripyörteisestä elämästäni. Muutama lause siitä päätyi yhteen romskuun, mutta kokonaisvaltainen taideteos kertoo kaiken näistä muurahaisiksi naamioituneista tiedustelupalveluiden ja sisäasiainministeriön poliisiosaston hyönteisniljakkeista.

OVERDOSE IN CALCUTTA (1995)

Kalkutta on kova paikka. Ehkä kovin kaikista. Sen kaduilla parveilee 14 miljoonaa ihmishyönteistä. Ne takertuvat jalkoihisi kun yrität ohittaa makaavia hahmoja jalkakäytävillä. Kuolet tai elät, siitä ei Kalkutta piittaa. Lopulta tuhkasikin heitetään pyhään äiti Gangesiin. Ja se on vitun komeaa, kun ihmisiä nuotiolla paistetaan.

Kun johdonmukaisesti pakenee tyhjyyttä elämässään kaukomaille, ei voi olla lopulta päätymättä Kalkuttaan. Tarvitset nimittäin yhä suurempia annoksia kummallisuutta kestääksesi itsesi kanssa keskellä hyvinvointivaltion kriisiksi kutsuttua sotaa. Lopulta löydät itsesi Sudder Streetilta heittämässä hetulaa kaikenmaailman diilereiden ja ihmisriksojen kanssa. Sinne sinne päädyt, sinne sinä jäät.

Jossakin vaiheessa kun liikkumiseesi on totuttu, sinulle aletaan vihjata mahdollisuuksista. Mahdollisuudet liittyvät aina naisiin ja huumeisiin. Halusit tai et, Kalkutassa et voi elää näitä saamatta. Voit vakuutella olevasi kaiken saastan ulkopuolella, mutta Sudder Streetilla sinulla ei ole äänioikeutta. Sinä olet täsmälleen yhtä arvokas kuin lompakkosi. Ja paikallisiin olosuhteisiin suhteutettuna olet iso kala, josta saadaan paljon mätiä.

Totta kai käyt katsomassa Victoria Memorialia, äiti Theresan Kuolevien taloja, Howrahin hulluksi liikenteestä tullutta siltaa, Marble Palacea jossa Rubensit ja muut mestariteokset lahoavat silmiesi edessä tasa-arvoisen hyljättyinä kuin hyvinvointikakarat. Totta kai sinulta kiskotaan kaikista keltaisilla takseilla tekemistäsi reissuista ylihintaa. Bensan hinta on nimittäin aina juuri sinä päivänä kun sinä liikut sattunut nousemaan kaksin- ellei peräti kolminkertaiseksi.

Olet liian puhdas, haiset oudolle, sinulla on pahat mielessäsi. Siksi sinua saa ja oikeastaan täytyykin huijata. Sitä paitsi valkoinen mies on aina rasisti intialaisten mielestä, eivätkä he itse koskaan puijaa ketään rotunsa perusteella. Hyi sinua joka sikisit eurooppalaisesta synnistä. Ja tulit tänne rypeäksesi siinä lisää.

Vähitellen on aika käydä asiaan. Sitä vartenhan matkustetaan Aasiaan. Meillä on nyt sellainen tapaus, että yksi puoliksi amerikkalainen tyttö June on jäänyt viimeisestä junasta, eikä hänellä ole paikkaa missä viettää yönsä. Sinä toki ymmärrät tämän hyvänä ihmisenä, ennen kaikkea hyvänä miehenä? Haluat varmasti olla hyvä Junelle? Hän on köyhästä perheestä ja hänen sisarensa sairastaa sinitautia, jonka hoitamiseksi tarvitsee päivittäin ostaa kallista verta. Haluat kai auttaa Junea pitämään siskonsa elävien kirjoissa? Toki haluat.

Meillä on tosiaankin tämä Junen siskon tapaus ratkaistavana. Huomiseen iltaan asti sisko voisi selvitä sadalla dollarilla. Sen ajan June mielellään odottaa junaa hotellihuoneessasi. Vai olet sinä saita mies? Sitä pahempi sinulle, sillä 50 dollarilla June voi olla luonasi ainoastaan huomisaamuun. Sitten hänen täytyy kiirehtää sairaalaan ostamaan verta sisarelleen. It´s a deal!

Et yhtään ole perillä siitä missä mennään, vai oletko kuvitellut koko tapauksen? Sinua on kehotettu pysyttelemään hotellihuoneessasi. Ja siellä sinä todellakin olet kello seitsemän illalla, jolloin nuori June saapuu enismmäistä ja ainoaa kertaa elämässään odottamaan junaa muukalaisen huoneeseen.

Olet paskoa housuihisi kun oveen todellakin koputetaan seitsemältä. Hello! My name is June. Voitaisiinko tilata huonepalvelusta jotakin syötävää? Ja pari drinkkiäkin menisi mukavasti. Koko Kalkutta on samassa unessasi, joten paukkua alkaa tulla huoneeseen kiihtyvää vauhtia. Mutta eikä minulla olisi vielä antaa 10 dollaria, sillä huomenna verta tarvitaan tavallista enemmän?

Jossakin vaiheessa sinulle soitetaan lobbysta. Etkö sittenkin haluaisi kahden tytön kanssa samaan aikaan? Esimerkiksi muudan japanilainen liikemies tilaa aina Kalkutassa käydessään kaksi tyttöä. Sehän on double pleasure, kai sä tajuut? Mutta näin pitkälle ei käsityskykysi enää riitä.

Ehkä June todellakin on puoleksi amerikkalainen, mutta viivyttelyssään hän on aivan hyvää kansallista intialaista luokkaa. Voisinko kertoa jotakin perheestäni? Voi eikö sinulla raukalla ole edes perhettä? Mutta minäpä kerron sinulle sisarestani, jolle täytyy päivittäin ostaa lisää verta. Emmekö voisi tilata vielä jotakin ennen kuin käymme levolle?

Ehkä vietit yösi Junen kanssa, ehkä et. Oli miten oli, ei siitä mitään vuosisadan rakkaustarinaa syntynyt. Aamulla June on haluton lähtemään luotasi. Ainoastaan 20 dollarin hintaan hän on valmis jäämään koko päiväksi, vaikka hänellä olisi jo kiire sairaalaan ennen kuin veri loppuu. Muistathan hänen sisarensa tukalan tilanteen? Ai, et halua maksaa? Maksa edes jotakin, niin you can have my body and soul…

Koville se ottaa, mutta jossakin vaiheessa June tajuaa, että et edes anna enää viittä taalaa verenostoon. Silloin hänen tulee kiire sairaalaan. Mutta hän aikoo vielä palata ja ehkä seuraavan yön junasta jää myös hänen ystävättärensä Sheila. Hänkin on kunnon tyttö, joka ei ole koskaan ennen tehnyt tällaista. Eikä tule taatusti enää koskaan tekemäänkään.

Rakkauden yön jälkeen suuntaat mahdollisesti New Marketiin katselemaan ihmishyönteisiä. Sinut kaappaava myyjä on asunut joskus Ruotsissa. Saat erityishyvän hinnan. Samalla myyjä ilmoittaa muille myyjille, että "no american, good person". Et tietenkään aikonut ostaa mitään, mutta palaat hotellia kohti kainalossasi neljä metriä silkkiä. Sekin raha olisi voitu käyttää veren ostamiseen Junen sinitautia sairastavalle sisarelle.

Ei, tietenkään et pääse hotellille ennen kuin sinut pysäytetään. On jälleen aika tehdä kauppaa. Meillä Kalkutan pojilla on kaikkea mitä tarvitset. Ruskeaa sokeria ja mustaa ooppiumia. Suosittelemme sinulle mustaa oopiumia. Syöt sitä teen tai kahvin kera. Pian olet supercooooooooooooooooooooooooool! Seksistä saat tripla nautinnon.

Kun et aio ostaa, niin sinulle myydään kuitenkin puolikas annos mustaa mukaasi. Ilman sitä tuskin pystyt kävelemään näillä kulmilla. Kai sä tämänkin lopulta tajuut? Ja kun olet syönyt sen puolikkaan niin meillä on tämän punjabilaisen kahvilan takahuoneessa sinulle toinen puolikas huomiseksi. Siitä se lähtee. Tarvitset vain aikaa totutella.

Siltä ei voi välttyä. Sanoinhan sen jo aluksi. Siellä sinä istut hotellihuoneessa tilaamassa huonepalvelusta kahvia ja tunkemassa mustaa pikeä turpaasi. Eikä se edes vaikuta sinuun mitenkään. Mitä nyt kirjoitat hetkessä parikymmentä postikorttia ja punnerrat viisikymmentä etunojaa. Nappailet lisää ooppiumia, koska se ei vaikuta sinuun mitenkään. Onko siinä muka jotakin merkillistä jos ihminen syötyään Lytton hotellin kiinalaisessa ravintolassa menee suoraan syömään alakerran intialaiseen, josta jatkaa Sudder Streetille Kwality Restaurantiin, koska vielä hieman hiukoo?

Saat jälleen eteesi eksoottisia herkkuja. Ongelma vain on, että se musta herkku on syöty loppuun. Se ei vaikuta sinuun mitenkään. Et anna sen häiritä, että koko ravintola ja tunnettu maailmankaikkeus tuijottaa sinua syvälle silmiin. Hikoilet katseiden hehkussa, mutta et anna periksi. Ne yrittävät vain murtaa tahtosi. Ne haluavat tuhota kaiken mitä olet elämässäsi ollut. Ne vielä väärentävät muistotkin. Itse asiassa et muista kuka olit? Mutta koska et muista edes olevasi, ei asia sinua häiritse.

Tiedät tulleen hetken lähteä liikkeelle. Sinulla on vain pieni ongelma; jalat eivät pelaa. Eivätkä kädetkään. Etkä ymmärrä ympärilläsi puhuttua kieltä. Se on sivilisaatiolle täysin tuntematonta. Esimerkiksi lattialla vaeltavat pienet muurahaiset tekevät rivoja eleitä, joiden merkitys jää sinulle arvoitukseksi.

Tuo tarjoilija tuossa ojentaa sinulle kätensä, joka muuttuu suureksi piipuksi. Yrität polttaa sitä, mutta et saa savuja ja piippu yrittää riistäytyä otteestasi. Nyt sinulla alkaa olla kovat piipussa. Kohta aiot näyttää mistä kana kusee. Teet sen heti kun kädet ja jalat alkavat jälleen pelaamaan. Sitä paitsi päätäsi nykii vasemmalle niin kovasti, että aluksesi saa vakava kallistuman.

Lattialla maatessasi näet kaiken sen mitä muut eivät muka näe. Here comes the flood, everything, then the blood. Koko Sudder Street tulvii punaista ja märkää verta. Se ulottuu trooppisen tromfin tavoin ihmisten reisiin saakka. Koko maailma on punainen. Kaikkialla on verta. Junen sisaren verta. Sitä menee suuhusi ja nenääsi. Et voi enää hengittää ja keskushermostosi sanoo sopimuksensa irti. Makaat verilammikossa, eikä kukaan ole näkevinään ahdinkoasi.

Näin siis loppui surullinen elämäsi Kalkutan kaupungissa Intiassa, kaukana, kaukana maan päältä ja taivaista. Kun kävelet syksyn puraisemaa Annankatua ja ohitat Intia-keskuksen on kuin jokin sinussa todellakin kuvittelisi, että Junen sisarelle tarvittaisiin tänäänkin muutama litra lämmintä verta.

Ei kommentteja: