11/16/2007

Finland Today: Customer Is Always WrongHeikot sortuu elon tiellä, kertoo uunituore Economist. Amerikka rysähtää lamaan, vaikka ns. talousoppineet virkansa puolesta väittävät kyseessä olevan vain tilapäisten uudelleen arviointien.

Pankeista viis, mutta 20 miljoonaa perhettä menettää jenkeissä lähiaikoina kotinsa subrime-kriisin jälkiselvittelyjen päästessä käyntiin. Veronmaksajat tosin kaikkialla läntisessä maailmassa pelastavat rahalaitokset. Heitä itseään ei pelasta edes Isäjumala, on niin kieroon kasvanut kaveri. Ja sitten kun saadaan taseet reilaan aloittavat pankit jälleen uuden luototusrumban ja piiri se on kato ku pyörii...

Suomessa menee myös lujaa, liian lujaa. Voittojen kääriminen alkaa näkyä kaikkialla. Viime aikoina meikäläinen - yliopiston seteliselkärankaisten sivuraiteelle panema huippututkija - on saanut omakohtaisesti kokea perusinfran murenemisen tässä sössölandiassa. Elisa on laskutuksessaan puoli vuotta perässä. Välillä se tosin laskuttaa uudempia, mutta sitten tulee lasku jälleen keväältä.

Elisan tyypit sössi homman siirtymällä liian vähän testattuun laskutusjärjestelmään. Se rysähti kertaheitolla, eikä sitä ole saatu koskaan toimimaan.

Elisan teknistä tyhmyyttä hämmästeltäessä on päässyt unohtumaan sellainen kuluttajan kannalta olennainen seikka, että Elisa on hyvin, hyvin todennäköisesti hukannut kuukausien saldotiedot. Siinä meni samassa varmuuskopiot, sikäli kuin niitä tässä tehotaloudessamme on aikaa ja rahaa enää talletella. Jos asia koskisi minua muutamaa kymppiä enemmän, kieltäytyisin maksamasta ja vaatisin Elisalta tarkan puheluerittelyn.

Luultavasti jopa siellä ymmärrettäisiin olla rustaamatta kasaan jotakin laskulta näyttävää. Nythän Elisan laskut ovat jollakin asiakkaan aikaisemmalla puheluhistorialla väännettyjä arviolaskuja. Vaihda operaattoria, sanon itselleni, enkä jaksa nähdä vaivaa. Maailman väärinkäytökset syvenevät.

Tämän nettiyhteyden tässä tarjoaa SanomaWsoyn Welho. Se myös tuo kaapelikanavat tähän meidän hermokeskukseen. Kun Suomi siirtyi digiaikaan, alkoivat meillä siihen asti lähes moitteettomasti toimineet digikanavat pätkiä kadoten lopulta kokonaan. Samoin netti alkoi pätkiä yhteyttä edes takaisin, eikä silläkään enää mitään tehnyt.

Soitin Welhon asiakaspalveluun. Tappelin verisesti vastaajarobotin kanssa saadakseni miehen säätämään vehkeitä. Uhkasivat panna perääni laskun perättömästä vikailmoituksesta. Kaveri tuli, pyöritteli päätään, mittaili signaalien olevan hyvät. Sen jälkeen hän sanoi, että vian täytyy johtua meidän omista vehkeistä. Ainoastaan joskus käy ilmi, että yhteydet eivät toimi, mutta vikaa ei löydy. Tässä voi olla semmoinen tapaus, mutta mitäs teet? Kaveri lähti kävelemään, yhteydet pätkivät entiseen malliin.

No siitä minä vituuntuneena lähetin Welholle mailin, että nyt tuli lähtö kuluttajavalituslautakuntaan asioita selvittämään. Maksut perisin korkojen kanssa takaisin, tekee jo lähes satkun kuussa. Welhosta otettiin heti yhteyttä; älä vielä lähde postilaatikolle, me pannaan uusi mies käymään teillä. Tänään on tosin ympäri Helsinkiä yhteydet pätkineet, mutta sun vehkeissäsi sen syyn täytyy olla, pääsee vastaajarobotilta lipsahtamaan.

Käskin olla miestä lähettämättä, kun on tuota telomistaan odottavaa sakkia jo entisestäänkin kertynyt tänne sumuisten vuorten Pöxymäkeen baarillisen verran. Welho lähetti minulle asiakastyytyväisyyskyselyn. Kun täytin sitä netissä yhteydet menivät kahdesti poikki ennen kuin käsitin heidän lähettäneen vittuillakseen minulle sähköisen palikkatestin. Äly mitataan sen perusteella kuinka nopeasti testattava tajuaa tehtävän mahdottomaksi.Tänään olen havainnut linjoilla liikettä mittareistani. Samalla minulle välähi, että Welhon verkko ei ole kestänyt digiajan ja lisääntyneen nettiliikenteen painetta. Yhteydet pätkivät, yhtiökin tunnustaa vastentahtoisesti. Eikä asialle ole lyhyellä tähtäimellä mitään tehtävissä, menisi kvartaalin tulos. Ja pitemmällä tähtäyksellä infraan ei jakseta satsa, koska koko SanomaWsoy trimmataan myyntikuntoon. Ostajat tulevat Kiinasta ja muuttavat firman multigalaksiseksi peli-, huume- ja huorahelvetiksi (joksi firman tarjonta on muutenkin muuttumassa ns. taloudellisten realiteetien nimissä).

Lähden fysikaaliseen venyttämään koneessa selkääni. Palatessani automaatti syö korttini. Näin tapahtui myös viikko sitten. Posti toi eilen automaattiin jääneen kortin. Tänään se syö sen heti ensi yrittämällä. Tästä tajuan, että isot insinöörit ovat nyt päättäneet säätää pankkikortit helvettiin tämän kauniin planeetan pinnalta.

Soitan pankkiin, totta tosiaan saan ilmaiseksi aktivoiduksi pankkiautomaatti ominaisuuden Visa korttiini. Ja eikö olekin ihana asia, että voin myös jatkossa automaatilla käydessäni ottaa samalla vippiä Sammolta vaivaisella 16 prosentin vuosikorolla? Kyllä työ tanskalaiset ootta mukavaa sakkia, varsinkin ku Nalle myi teille taantuvan tulevaisuuden omaavan paskapankin!

Elämäni perusturvainfra on siis säpäleinä, avaruusromuna. Katselen Panacode pakettia, kerran sitä sai vain harvat, muut saivat tyytyä buranaan. Nyt sitä lyödään lekurissa kouraan ennen kuin ehtii edes valittaa tai kertoa eksyneensä väärään paikkaan. Sosiologeille ja muille elämän tarkoituksen etsijöille olisi kovin hyödyllistä tutkia, missä vaiheessa siirryttiin säryn hoidossa sulfasta kovempaan kamaan? Panacode sisältää kodeiinia, ja jos sitä taskussasi ulkomailla heilut ilman reseptiä ja jäät pinkerttonien haaviin, häkki heiluu.

Muuten mulla on selkä entisellään, toivo ei ole kuollut, eikä elänyt ja hyvinvointivaltion historian vikaluvut alkavat olla kirjaamista vaille valmiit.

p.s. sain juuri tiedon Sanomatalosta, että vika ei ollut telkkukanavien osalta digiboksissa, vaan Welhon siihen lähettämässä kortissa. Koska kukaan ei firmassa ollut osannut epäillä sen absoluuttista erehtymättömyytä, saamme katella tässä luukussa seuraavat päivät ilmaiseksi kaikkia mahdollisia kanavia.

Netin ongelmat jatkuvat. Syy on minun kunnes joku Welhossa vahingossa tajuaa tarkistaa heillä pätkivän kaupungilla yhä sankempina leviävien huhujen mukaisesti. Siihen voi kulua useamman kuukautisen verran. Saan kuluttajavalituslautakunnasta kunnot tilin kun sinne tämän kertomani tositarinan käsiteltäksi lähetän.

Ei kommentteja: