8/18/2007

Welcome to the Adventure by Jörn Donner

Donner iski yllättäen toisenkin kerran. Eilen tuli telkusta hänen rainansa "Täällä alkaa seikkailu" vuodelta 1965. Se sai kaksi Jussi palkintoa ja valtionpalkinnon. Elokuvassa Harriet Anderssonin esittämä svenski tulee kesäiseen Helsinkiin tapaamaan Länsi-Berliinissä tapaamaansa rakastajaansa. Juoni on niin surkea, että katson pläjäystä epäuskoisena. Käsis on täynnä kliseitä, näyttely pökkelöä ja Suomi kuvaa kirkastetaan niin, että varmaankin Pekka Himasta ja muuta taideteollisen sakkiakin hirvittäisi Aalto vaasien ja designin ilotulituksessa...

Aikakausi oli todellakin eri. Ilmeisesti Donnerin leffaa pidettiin jonkinlaisena suomalaisena tyylitelmänä ranskalaisen uuden aallon leffoista. Näin ollen tekotaiteellisuus palkittiin runsain mitoin, jotta raatien jäsenten oma mahdollinen sivistymättömyys ei paljastuisi. Reilut 40 vuotta myöhemmin "Täällä alkaa rakkaus" naurattaa juuri sen vuoksi, että se on elokuvan portinvartijoiden mielestä edustanut maamme huippua vuonna 1965.

Illalla luen loppuun Jörn Donnerin "Ihmisen äänen". Yhteiskunnallinen pohdinta on armottomasti vanhentunut, eikä tulevaisuuden hahmottaminen osunut oikeaan. Neuvostoliiton hajoamisen ennustamista kymmenisen vuotta kirjoittamisen jälkeen ei voida edes vaatia. Mutta väite, että jos Eurooppa häviää, vallan ottavat arabit tuntuu perin kummalliselta. Historia osoitti, että valtaa siirtyy toki itään, mutta paljon pitemmälle, Kiinaan ja Intiaan.

Olen yllättänyt Donnerin Suomi- ja Helsinki-rakkaudesta. New Yorkin meiningeissä hän kaipaa iltoja Kosmoksessa ja Kolmessa Kruunussa. Tosin peruslevottomana tyyppinä ei viihdy pitkään missään, ei edes Krunikassa, vaan matkustaa maanisesti ja hommaa kaikkea mahdollista. Siinä sivussa pistää omaisuutensa lihoiksi epämääräisessä 70-luvun Suomelle ominaisessa motellibisneksessä ja on puolituhmissa kuvissa neekerihutsun kanssa Afrikan palmurannoilla. Minun on vaikea istua hiljaa paikoillani, Donner tunnustaa. Hänellä ei ole yhtään ystävää, eikä hän tunne maailman arvostavan tekemisiään.

Nyt hän on jo 74 vuotta vanha. Istuin viime syksynä samassa pöydässä hänen kanssaan Taidehallin klubilla ennen jotakin Kiilan seminaaria. Ärtyneeltä vanhalta ukolta vaikutti, lienee hänen tyylinsä, jolla ei saa eikä edes halua saada ystäviä.

Ei kommentteja: