8/14/2007

Red Suburban SkyOlemme selvinneet Reutersin väärennetystä ryssien Pohjoisnapa kuvasta vähin vaurioin. Iltasanomat revitteli päiväkausia suomalaisen pikkupojan huomanneen Reutersin Pohjoisnapa kuvan olevan pöllityn Titanic leffasta. "Iltalehden kuvapaljastus etenee maailmalla", lehti otsikoi. En ole kuitenkaan nähnyt asiasta yhtään mainintaa minkään sortin viestimissä, sillä ehkä maailmalla on tärkeämpääkin tekemistä kuin pohtia turhanpäiväisen kuvan problematiikkaa.

Hesarin päätoimittajakin revitteli innosta hehkuen asiasta blogissaan, mikä todistaa lehden peruuttamisen keväällä olleen täsmälleen oikea toimenpide. En malttanut kehnoon jaaritukseen kyllästyneenä olla panematta vastinetta, vaikka asian vaiheet eivät ole kummoisenkaan pohdinnan arvoisia:


9. elokuuta 2007 kello 17.46

Tervetuloa kuvamanipulaation maailmaan, jossa autenttisuus perinteisessä mielessä joutuu antamaan tilaa kuvankäsittelylle, huijaukselle yms bittimaailman mahdollistamalle väärinkäytökselle. Uutistoiminnassa merkitsee nopeus yhä enemmän, joten kovassa uutistoimistojen kisassa ei ole mitenkään mahdollista aina varmistua kuvan “autenttisuudesta”.

Kuvia on toki manipuloitu ja redusoitu jo viime vuosisadan alkupuolelta saakka (esim. Neuvostoliiton johtajien ryhmäkuvista on kadonnut epäsuosioon joutuneita), mutta nykyisin tämä on yhä helpompaa ja kisan hurmassa väärennöksetkin menevät joissakin tapauksissa varmasti läpi. Jos esimerkiksi joku lähettäisi tsunamin yms. sattuessa nopeasti alkuperäisestä tapahtumasta väärennetyn kuvan, olisi sillä mainiot mahdollisuudet mennä läpi. Mikään eikä kukaan pysty tarkistamaan kuvan alkuperää sataprosenttisesti.

Venäläisten Titanic kuvitus ei mielestäni ole maailman tärkein asia. Tärkeämpää lienee se, mitä venäläiset tulevat jatkossa Pohjoisnavan alla touhuamaan. Reutersin välittämä kuva on tietenkin uutisankka, joka osaltaan kuvastelee nopeutuneen tiedonvälityksen haavoittuvuutta.

Koska kuvien manipulointi on nykyään helppoa saattaa jatkossa perinteisillä uutiskuvaajilla olla yhä vaikeammat ajat edessä massojen kuvavyöryn tulviessa ilmaiseksi kaikkien ulottuville. Tässä mielessä maailma on muuttumassa perusteellisesti, eikä perinteisen tiedonvälityksen kriteereistä pystytä kisan koventuessa pitämään kiinni.

Itse olen käsitellyt kuvia sillä seurauksella, että eräs Pohjois-Karoliinassa asuva tuttavani luulee Helsingin edustan meren olevan väriltään turkoosi ja hinkuu tänne katsomaan sitä. Voi tulla vielä selityksen paikka pohjoisen meren karuuden paljastuessa…Lähtöön on reilut kolme viikkoa, paluuseen mahdollisesti huomattavasti enemmän. Thaimaan Helsingin suurlähetystö pohtii viiisumikysymystäni. Itse varailen lentoja Bangkokista pohjoiseen ja etelään. Ongelmana on, että island hoppingia voisi jatkaa kevyesti Balilta Australiaan ja sieltä Uuteen Seelantiin... Parasta pitää sordiino päällä ja noudattaa vanhaa hyväksi koettua less is more attityydia. Ja hillintää peliin ainakin Vientiannessa, jossa kahviloissa tuodaan joskus huumelista pöytään Amsterdamin tapaan.
Urheilu sujuu, juoksen jälleen, nostan puntteja, uin kilpaa, istun kylmävesialtaassa ja höyrysaunassa. Päivä päivältä minulla on yhä vähemmän tarvetta seurata maailman asioita, saati ottaa niihin osaa. Tämä on hyvä elämä täällä, mutta ehkä sekin siellä. Olosuhteet ovat ainakin helpommat kuin Tsehovilla Sahalinin rangaistussiirtolassa vuonna 1889, jolloin hän ei tiennyt kuolevansa keuhkotautiin vain 44 vuoden iässä.

Ei kommentteja: