5/29/2007

To Have and Have Not

Hyvinvointivaltion jatkaa syöksykierrettään. Vasta ilmestyneen raportin mukaan keskitysleiri sijaitsee Helsingin sosiaalivirastossa Toisella linjalla. Pamppuäijät ja -ämmät pitävät siellä hirmuhallintoaan. Politiikot nauravat partaansa kun sossun asiakkkaat ja työntekijät tappelevat keskenään. Samalla unohtuu, että tyhjästä on paha nyhjästä; rahaa ei ole sosiaalihuoltoon kuin rippeet tarpeista, jotka ovat loputtomat. Ja rahahanan on sulkenut juuri se rakas poliitikko, jota asioiden tilaa valittavat ovat äänestäneet.

Olemme saapuneet vaihtoehdottomuuden maailmaan; ei ole kuin yksi ratkaisu, eikä sekään tunnut pelaavan. Köyhät ja kurjat, alkoholisairaat saavat opetella nyt kovan kapitalismin lakeja. Piruako antoivat sosialistien vastapoolin tehdä itsestään selvää jälkeä. Ei ole enää kapitalistille uhkaa vallankumouksesta. Köyhät saavat tulla toimeen omin eväin, jotka moni on syönyt jo tyystin loppuun, vaikka Helsingin sosiaalivirasto ei tätä usko tai ei ainakaan edes pyssyllä uhatessa tunnusta.

Tässä tilanteessa sosiaalihuollon asiakkaiden ja sellaisiksi elämän polulla suuntaavien on tyytyminen Paavo Haavikon sloganiin: "Huominen ei tarjoa enempää kuin tämä päivä. Ala laihtua kiloissa ja kuluissa."

Koska skitsofreenikon on tuolin nähdessään istuttava sille, väsään kommenttini Hesarin sähköpalstalle, jotka sopivat tulevaan hyvinvointivaltion historiaa käsittelevään väikkäriini kuin nyrkki sosiaalijohtajan silmään:

"To Have and Have Not
Jussi Apila | 23.5.2007 13:41

Lueskellesani näitä kommentteja voi vain todeta, että se minkä kansa tietää, ei ole byrokraateille Helsingissä edes juolahtanut mieleen. Helsingin henki kaupungin virastoissa on suoraan tsaarinajalta. Helsinki onkin hallintonsa osalta viimeinen Neuvostoliitto, jonka voi todeta ihan missä tahansa. Tenniskentillä ei ole korttien myyjää, vaan tämä istuu lähikapakissa. Terkkariin ei mennä vaan joudutaan...

Mutta taustalla on myös kiistatta uusliberalismin ulottuminen tänne pohjan perukoillekin. "Hyvinvointivaltio" on vain tyhjä sana, jota hokevat poliikot ja poliittisin perustein nimitetyt virkamiehet. Suomi on vauraampi kuin koskaan, mutta tulot jakautuvat Amerikan malliin entistä epätasaisemmin. Sosiaalihuolto ei sovi ajan hengen raameihin, joten kommentit köyhien unohtamisesta ovat mielestäni vain vallitsevan tilan toteamista.

Helsingin sosiaalivirastolle ei voi tehdä mitään, Leviathan elää norsunluutornissaan. Ehkä joku paha porvari pitäisi panna sinne pistämään edes vähät resurssit järkevään jakoon ja turhat työntekijät pihalle. Demarit ovat köyhien pahimpia vihollisia, palstalla mainittuja "ylimielisiä vahtimestareita".

Suomi on mielenkiintoinen maa. Taloudeltaan maailman huippua, mutta asian kuin asian kohdalla käy ilmi, että kaikki on tässä rakkaassa hyvinvointivaltiossamme rempallaan. Kuka näkee rahan liikkeet, minne se menee? Aurinko paistaa, lähden terassille. Jos fyrkat loppuvat tietääpi nyt ainakin, että apua ei ole verojen vastineeksi luvassa miltään taholta..."

Ei kommentteja: