4/20/2007

My Own Private Picky-BackingIT-viikko kertoo peräti kamalasta rikoksesta, joka on tapahtunut Lontoossa. Kaksi elinkelvotonta huippurikollista on kirjautunut omin lupinsa koneeltaan suojaamattomaan tietoverkkoon. Se on rikos jos mikä! sanoo jonkin tahon perseessä asuva järki sillä perällä.

Jos joku lähettää suojaamatonta signaalia avaruudessa, ei liene mitään lakia joka kieltää sieppaamasta sen parilla klikkauksella omalle koneelleen? Pöllöt ovat pöllöjä, tässäkin tapauksessa:

"Selvisivät varoituksella

Kaksi kiinni kaistavarkaudesta Britanniassa

19.4. 16:06 Poliisi pidätti kaksi ihmistä luvattomasta verkon käytöstä Lontoossa. Molemmat saivat kirjallisen varoituksen.

Kysymyksessä oli kaksi samantyyppistä, mutta eri tapausta. Molemmissa luvattoman yhteyden käyttäjä istui autossa käyttäen läheisen talon langatonta verkkoyhteyttä.

Viime lauantaina naapurit huomasivat miehen istuvan autossa ja selaavan internetiä Redditchissä Worcestershiressä. Poliisit pidättivät miehen verkon luvattomasta käytöstä epäiltynä, Reuters kertoo.

Samalla alueella sattui vastaavanlainen tapaus maaliskuussa. 29-vuotias nainen pidätettiin hänen selatessa internetiä autossaan.

Kummassakaan tapauksessa ei nostettu syytettä, mutta molemmat pidätetyt saivat kirjallisen varoituksen. Varoitus koski ”epärehellisesti hankittua elektronista viestintäpalvelua tarkoituksena välttää maksaminen”.

Kaistan varastamista langattomasta verkosta kutsutaan nimellä piggy-backing. Kaksi vuotta sitten Gregory Straszkiewicz -niminen mies tuomittiin kaistavarkaudesta 500 punnan sakkoihin sekä 12 kuukauden ehdonalaiseen.

Piggy-backing jakaa vahvasti mielipiteitä Britanniassa. Toiset pitävät sitä moraalittomana ja toiset harmittomana.

Kuluttajasivu Moneysupermarket.comin tekemässä tutkimuksessa paljastui, että noin neljännes langattomista kotiverkoista on suojaamattomia. Vastaavasti toiset tutkimukset ovat osoittaneet, että yritysverkoista suojaamattomia on samanverran.

Moneysupermarket.comin johtajan Jason Lloydin mukaan suojaamaton verkko antaa rikollisille mahdollisuuden henkilötietovarkauksiin, petoksiin ja pornon lataamiseen.

Marko Mannila"

Itse olen koti- ja ulkomailla mennyt verkkoon aina siellä missä signaali on ollut tarjolla, ja hullun tuurilla en istu pytyssä tästä karmeasta rikoksesta. Los Angelesin downtownin hotelli yritti periä nettiyhteydestä kymmenen taalaa päivässä. Avattuani läppärin huomasin paikan kuhisevan ilmaisia suojaamattomia verkkoja. Ei muuta kuin hommiin!

Brittipaskahatuilla on ilmeisesti liian vähän töitä, jos he kerkiävät tällaisia juttuja penkomaan. Suomessa ei tässä suhteessa aihetta huoleen ole; poliisin virkoja karsitaan muun oikeuslaitoksen tavoin ja sadat jeparit istuvat työttömyyskortistossa. Yhteiskunnan infrastruktuuriin panostaminen on turvallisuudenkin kohdalla nykyajattelun valossa tuottamaton satsaus, veronmaksajien rahojen haaskausta. Hyvinvointivaltion alasajosta on se hyvä puoli, että Suomessa ei ole pelkoa jäädä kiinni mistään rikoksista, ei edes kaistan varastamisesta.

Ei kommentteja: