3/29/2007

Creativity Killed the Brains of Pekka Himanen
Flunssa ei ole vielä ohitse, en pääse salille, en juoksemaan. Olen ahdistunut ja pursun energiaa. Menen dr. Muzan kanssa lounaalle Korea Houseen. Palautan häneltä viisi vuotta sitten lainaamani Tarkovskin muistelmat. Hän palauttaa pari dvd:tä. Kaveri on ajellut viime yönä kuittien perusteella neljä taksimatkaa, joista muistaa vain kaksi. Pojat on poikii, vedämme korealaiset sapuskat naamariin. Muistan Rangoonin vuonna 2003, missä on sapuskat siellä tarjonnut korealainen kundi?

Sää on edelleenkin lämmin, maa kuitenkin hohkaa kylmää. Palattuani selaan Hesarin. Viihdefilosofi Pekka Himanen on tullut entistä tyhmemmäksi yleisönosastokirjoituksessaan. Nyt meitä odottaa kuulemma uusi renesanssi, jos vain alamme hänen ja kamujensa tavoin hokemaan sanoja "luovuus" ja "huippuyliopisto". Yritän mutta niistä tulee välittömästi paskanmaku suuhun. Kirjoitan asiasta Hesarin sähköpalstalle. Samalla päätän lakkauttaa tilauksen lopullisesti ennen lähtöäni Lontoon humuun.

" Huipulla tuulee Himasesta huolimatta
Jussi Apila | 29.3.2007 14:19

Esille nostettu huippuyliopistohanke on eräänlaista vedätystä, jonka onnistumismahdollisuudet ovat nyky-Suomessa heikot. Rahat on jo jaettu, eikä kukaan ole valmis luopumaan resursseista kaavaillun uuden "huippuyliopiston" vuoksi. Hankkeen puuhamiehet ovat joko täysin menettäneet realiteettitajunsa, tai uskovat kovalla melulla saavansa edes jotakin lisäresursseja.

Mikään ei ole estänyt taideteollista, tkk:ta ja kauppista olemasta huippuyliopisto tähänkään mennessä, joten minkäänlaisilla hallinnollisilla ratkaisuilla tai rahan itseisarvoisella syytämisellä niihin keskinkertaisesta ei tule huippua. Uskoa toki saa ja pitääkin. Mutta tuntuvaa lisärahoitusta ei taida maastamme löytyä, eikä olemassa olevien vähemmän huippuyliopistoiksi määriteltävien putiikkien lakkauttaminenkaan liene realistinen vaihtoehto.

Eniten tässä huippuyliopisto hommassa häiritsee Himasen jatkuva jankutus luovuudesta ja sen renesanssista, joka edellyttää huippuyliopiston perustamista nykyisten keskinkertaisuuksien raunioilta. Himanen onkin taitavasti hankkeen puuhamiesten toimesta saatu hankkimaan asialle julkisuutta.

Esimerkiksi tämän aamun Hesarissa julkaistut löperöt Himasen luovuusjorinat on kuultu jo aikoja sitten. Esimerkiksi 90-luvun alussa ruotsalaisen Åke E. Andersonin teoriat saivat meilläkin huomiota osakseen. Himanen jatkaa samalta pohjalta tuomatta aiheeseen yhtään mitään uutta. Jotenkin hänen lennokkaissa luovuusjutuissaan häiritsee täydellinen yhteiskunnnallisen todellisuuden ymmärryksen puuttuminen, mutta virkamiehiin ja lehdistöön nämä lennokkaat hengennostatuspuheet näyttävät uppoavan kritiikittä."

Chelsea Hotellin tyypit ovat linkittäneet Hollyn ja minun yhteisestä lyhyestä elämästä kertovan videon sivuilleen. Maailma on täsmälleen yhtä pieni ja sykkii samaan enkelipulssiin, kuten kunnon tötsyjen jälkeen tajuaa jossakin Amsterdamin kaltaisessa mestassa. Scifi on vanhanaikaista, todellisuudessa kaikki on scifimpää, vaikka emme enää aikoihin ole sitä panneet merkille. Todellisuus jäljittelee taidetta, tavattiin sanoa. Nyt todellisuuden perässä ei pysy taide, tiede, todellisuus eikä edes humpuukifilosofi Pekka Himanenkaan.

Lyön koneeseen Nashvillesta ostamani Kris Kristoffersonin parhaat ja sen on sitten viinahuuruista kantrinlätkettä loppuelämä...

Ei kommentteja: