11/13/2006

Green BeansTyttö kertoo tulleensa Kho Samuilta viisi kuukautta sitten. Hän kaipaa uimista saarensa turkoosissa vesissä. Iltaisin hän kertoo menevänsä elokuviin. Katsoo kaksi illassa. Muun vapaa-aikansa hän nukkuu. Kerran viikossa hän menee palvomaan buddhaa temppeliin, se riittää hänelle. Hän toivoo joskus saavansa tarpeeksi rahaa kasaan voidakseen palata uimaan Samuin turkooseihin vesiin.
Fuusiokahvilassa on tytöillä oma temppeli. Rikkaan omistajattaren tytär - jonka hollantilainen aviomies kuoli äskettäin ja jätti perinnöksi neljä majataloa ja muutaman ravintolan - suostuu kuvaan Samuin pimun kanssa, vaikka pitää häntä alempaan kastiin kuuluvana. Omistajattaren tytär kyselee, miksei minua ole näkynyt pariin päivään? Kahvinne on huonoa, kunnon kahvi voittaa mennen tullen ja palatessa fuusiosapuskan ja happojatsin, psykedeelisistä valoista puhumattakaan.

Kun olen illalla yhdentoista maissa katsomassa Liverpoolin ottavan neniin Arsenalilta ja olen juuri todennut Sami Hyypiän ajan olevan tulossa Liverpoolissa täyteen - hän on hidas, mutta kankea, sijoittuu hyvin, pärjää pääpalloissa, vastustaja tietää jo pelata maalin eteen maata pitkin, Liverpoolin isot pakit ovat vaikeuksissa - näen Kho Samuin tarjoilijatytön menevän juhlavetimissä diskoon kahden ranskalaisen homon kanssa. Tyttö taitaa kuulua tänne Chiang Maihin pesiytyneeseen ranskalaisnarkkareiden paskasakkiin.
Thaimaalaiset naiset näyttävät nuoremmilta kuin he todellisuudessa ovat. Useimmilla baaritytöillä on jo lapsi ja kadoksissa oleva mies. Tämän he korvaavat metsästämällä varakkaita farangeja elättäjikseen. Iällä, näöllä, koolla ei väliä, ei niin mitään väliä. Jokainen farangi kylpee tyttöjen mielestä kullassa. Tämä ajatus iskostui heidän päähänsä kun Vietnamista lennätettiin GI Joe -porukkaa lomalle Thaimaahan. Heillä oli tuolloin vielä kehittymättömässä maassa millä mällätä.

Kuvio menee lähes poikkeuksetta näin: Kun farangiäijä saadaan ansaan, yritetään häneltä kiskoa milk money-nimellä kulkevia myötäjäisiä tytön vanhemmille tämän elättämisestä. Moni typerys maksaa itsensä kipeäksi ja kynitään tytön suvun taholta ajan kuluessa putipuhtaaksi. Kun nait thaitytön, nait myös hänen sukunsa kummin kaimoineen. Thaimaalaisen antropologin mukaan tässä ei ole mitään pahaa; tytöt saavat mahikset hyvään elämään ja farangi kuvitelman nuoresta rakkaudesta. Valitettavan usein thaivaimolla on siinä sivussa muita rakastajia, koska tämän maan ihmiset tykkäävät seurauksista välittämättä vapaista sukupuolisuhteista. Aids on räjähtänyt käsiin.
Ottelun puoliajalla Arsenalin johtaessa 1-0, viereisessä pöydässä istuva viskiä kittaava nainen tulee juttelemaan. Hän haluaa harjoittaa englantia, sillä hänen haaaveenaan on avata oma ravintola, jossa tarjoillaan kakkuja ja leivonnaisia. Hänelle on mukanaan paistamansa banaanikakku, hän haluaa tarjota minulle biitin. Hän leipoo aina selvinpäin ollessaan banaanikakkuja treenaten tulevaisuuden unelmissaan häämöttävää omaa ravintolaa varten, vaikka Ching Maissa on jo nyt kaikki paikat täynnä tyhjiä ravintoloita.Nainen on hommissa amerikkalaisten lähetyssaarnaajien pitämässä JoJo´s ravintolassa. Siellä ei myydä alkoholia, mitä nainen pitää bisneksen kannalta järjenköyhyytenä. Hän ainakin myisi, sillä päivittäin moni asiakas kävelee ulos kuultuaan ettei viinaa ole tarjolla.

Nainen ei voi käsittää amerikkalaisten lähetyssaarnaajien meininkiä. He soittavat JoJo´ssa lahkon omasta nettiradiosta uskonnollisia lauluja. Erityisesti he tykkäävät soittaa "Vihreät pavut" laulua. Se tulee vähän väliä. Nainen vihaa "Vihreät pavut" laulua jota joutuu päivittäin töisssä kuuntelemaan jatkuvalla syötöllä. Muutenkin hän pitää kristittyjä ja heidän uskontoaan älykääpiöiden hommana. Olen hänen kanssaan täsmälleen samaa mieltä. Ostan hänelle halvan paikallisen viskin.Nainen kertoo hänellä olevan kaksi lasta, 7 ja 4 vuotiaat tyttäret. Lasten isä tuli hulluksi heti ensimmäisen lapsen syntymän jälkeen ja alkoi jahdata muita naisia. Ennen kuin toinen lapsi syntyi, hän häipyi. Asuu nyt uuden vaimonsa kanssa Bangkokista itään sijaitsevassa paikassa. Hän ei maksa elatusmaksuja, eikä koskaan käy katsomassa tyttäriään.
Eron jälkeen nainen tapasi englantilaisen äijän. He olivat vuoden yhdessä ja avioliitto oli sinettiä vailla valmis. Kun äijä saapui häitä varten Bangkokin lentokentälle, hän ei tullutkaan Chiang Maihin, vaan jatkoi Pattayalle. Kun nainen sai häneen yhteyden, äijä kertoi olevansa huono ihminen, joka ei ole naisen seuran arvoinen. Hänellä on uusi tyttöystävä Pattaylla.

- Olen elänyt pahan elämän, nainen summaa toisen puoliajan alkaessa. Lupaan tulla jonakin päivänä JoJo´siin katsomaan dorkien kristittyjen lähetyssaarnaajien hämärää meininkiä. Kenties käännyttävät paikallisia edelleenkin lähetyssaarnaaja-asennossa?
Menen seuravaana aamuna Airport Plazalle ostamaan huulipunaa ja uudet kuulokkeet kannettavaan. Ostoskompleksissa eletään avaruusaikaa, kallista laatukamaa ja peliluolien räiske kaikuu kuin kuulutukset Bladerunnerin metropoliksessa 2020, joka äänimatto on suora kopio Aasian keskusten metelistä.

Katson kaloja akvaariossaan ja muistan Monterey Bay Aquariumin viime jouluna, siellä oli paljon kaloja ja suomukkaita jenkkejä. Siellä olin minä, joku joka on tällä välin häippäisssyt kuvioista, siellä oli systeemi ärjymässsä Kalifornian yllä.

Palatessani hotelliin siivoojanainen kysyy hämmästyneenä, vietänkö kaikki päivät huoneessani ja mitä teen kaikilla huoneen täyttävillä elektronisilla vempaimilla? Valitan kinttujeni olevan pahasti tulehtuneet, saan kiinalaiselta apteekkarilta spesiaalirohdot. Niiden ansioista päässäni tapahtuu enemmän kuin puolentoista miljoonan asukkaan Chiang Main alueella, joka valittiin Aasian toiseksi parhaaksi matkakohteeksi Bangkokin jälkeen.

Luen lehdestä, että Thaimaassa ammutaan maailman kolmanneksi eniten ihmisiä. Tänne Etelä-Afrikan väkivaltaa pakoon muuttanut perheenisä on järkyttynyt. Hän pakeni helvetistä suoraan helvettiin. Hän on katkera, että sai lukea asiasta vasta asetettuaan maahan. Hän haluaa suojella perhettään, kyselee mistä löytäisi kohtuuhintaisen turvallisen maan? Ei taida kaveri ymmärtää, että maan kalleus korreloi sen turvallisuuden kanssa, kuten esimerkiksi länsimaailman täyttävät epämääräisin valtuuksin liikkuvat haalaripukuiset vartijat ja kaikkialla päiviystävät valvontakamerat osoittavat.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Sinä se olit joka, häivyit. Ja olet nyt häivyksissä. http://en.wikipedia.org/wiki/Scenes_from_a_Marriage