2/02/2006

Nashville Skyline



Nashvillen Music Row´lla kantri soi livenä kapakoissa aamusta myöhään yöhön. Soittajat vetävät putkeen tuntikausien settejä. He ovat lajissaan niin taitavia, että Suomen parhaat alan soittajat osaavat vain kohtalaisesti jäljitellä heidän soundiaan. Lauluissa kaivataan petollista naista, kotiseutua maaseudulla ja highwayn avaamia loputtomia preerioita. Kun kantria kuuntelee muutaman illan, alkaa sen sanoma valua korvista.





Silloin on syytä hypätä Ryman Auditorion lavalle vetäisemään akustisesti “Lumi teki enkelin eteiseen”. Todennäköisesti olen ainoa suomaalainen joka vetäissyt soolosetin tällä lavalla.(Jääköön tarkemmin kertomatta kuinka yritin potkaista pellolle entisen Dave Matthews Bandin rumpalin austinilaisesta rokkipumpusta.) Muutamaa vuotta aikaisemmin samalla stagella Neil Young heitti soolokeikan, joka nähtiin myös Suomen televisiossa. Paikan nokkamies Bowman kertoo, että Niilo jouduttiin kuskaamaan lavalle rullatuolissa, sillä joku rappeuma häntäkin kuulemma vaivaa.

Rymanissa soitetaan muutakin kuin kantria. Ensi kuussa ovat tulossa mm. Sigur Ros, Strokes sekä dr. Muzan lemppari Belle and Sebastian. Bowman kyselee kuultuaan minun nähneen Sigur Rosin maailmankiertueen avajaiskeikan Helsingissä, että minkälaista musaa Islannin ihmeet soittavat?
- Semmoista surrealistista. Sitä ei oikein voi verrata mihinkään.
- Tulen joka tapauksessa olemaan paikalla, joten tsekataan tyyppien homman nimi.
- Suosittelen.

Näytän tyypille ostamiani Johnny Cash paitoja. Bowman kertoo Johnny Cashin esiintyneen Ryman auditoriossa lukemattomia kertoja. Hänen talonsa Nashvillessä on juuri ostanut kahdella ja puolella miljoonalla taalalla joku Gibbin Bee Gees- veljeksistä Aikoo tehdä siitä studion ja asustella siinä osan vuotta.



Kun näytän hänelle ostamani levyjä, Bowman kertoo Kris Kristoffersonin tuleaan maaliskuussa tänne esiintymään. Flapoja on kuulemma vielä jäljellä. Carter Familyn kokoelman nähdessään tyyppi kertoo viimeisen perheen jäsenistä kuolleen yli kahdeksankymppisenä viime viikolla. Lynn “Rose Garden” Andersonin ja Skeeter “End of the World” Davisin levyistä hän ei vaivaudu sanomaan yhtään mitään.

Country Music Hall of Famessa on ainakin 10.000 kultalevyä pitkin seiniä ja Elviksen Cadillac. Musiikkinäytteet soivat meluna, jossa ei tiedä muuta kuin että tänne ei ainakaan kannata jäädä pidemmäksi aikaa. Pongaan seinältä Glenn Campellin saaneen vuonna 1969 kultalevyn platasta, jolla on Jimmy Webbin upea “Witchita Lineman”.




Yön laskeutuessa Music Row´n ympäröi crackneekereiden Amerikka, jossa ei katuvaloja polteta. Taksia ajavat afrikkalaiset kehuvat paikkaa, vaikka kaikilla onkin yhteinen koskaan toteutumaton haave palata jonain päivänä kotikunnailleen. Raha on kuitenkin Nashvillessakin yhä tiukemmalla. Rikastumisen haave on vaihtunut elossa pysymisen iänikuiseen kituuttamiseen. Vuosittaisessa “Kansakunnan tila” puheessaan presidentti Bush kehuu ongelmista huolimatta uusia työpaikkoja syntyvän miljoonia. Uskovaisten idioottien Fox uutiskanava on hehkuttanut puhetta jo päiviä ja jää hehkuttamaan sitä vielä ainakin muutamaksi päiväksi poistuessani Kalifornian koneeseen. Kaliforniassa - Amerikan rikkaimmassa ja suurimmassa osavaltiossa - asuu outoa kommarisakkia, jolla ei housut tahdo pysyä jaloissa ja jotka pilkkaavat pyhiä Amerikan arvoja sairaissa Hollywood leffoissa. Fox kanavan missio on tehdä heistä selvää jälkeä, jotta kansakunnan moraali pelastuu.

Ei kommentteja: