1/17/2006

Once We Were WarriorsSanta Fe tammikuussa on kylmä ja hiljainen kaupunki Uuden Meksikon pohjoisessa vuoristossa. Turistit tulevat kevään myötä ja miljonäärit jotka osteelevat huvikseen pueblotyylisiä tönöjä maksaen niistä miljoonia. Kävellessäni keskustan katuja poliisit ajavat hiljaa ohitseni useammankin kerran.Tässä kaupungissa ei suvaita rötöstelijöitä inkkarien lisäksi, jotka myyvät koruja Plazan reunassa. Rakennus on espanjalaisten rakentama 1600-luvun alussa. Se on Amerikan vanhin julkinen rakennus.Canyon Roadin gelleriakatu on taidepiireissä maailmankuulu.Kaupungissa on yli 300 taidegalleriaa. Kun asuntojen hinnat nousivat 1920-luvulla muuttivat taitelijat Canyon Roadille.Nyt sieltä ei saa mitään kunnollista alle 5000 taalan.

Palelen, eikä tämä ole tällä kertaa kemiallista kylmää. Haluan lämpimään. En jaksa ihastella kaupungin maailmankuulua arkkitehtuuria. Kun saavuin kaupunkiin luulin ihmisten asuvan savimajoissa. Myöhemmin palastui, että alle miljoonan taalan ei minkäänlaista koppia downtown Santa Fe´stä irtoa.Intiaani pelkää valkoisen varastavan sielunsa valokuvan mukana. Hän uskoo vapaisiin henkiin. Ei ole kuullutkaan Richaard Dawkinsin ideasta, että sielu on vain ykkösiä ja nollia, sähköisiä bittejä hermosolujen välillä.

Saan ystäviä Amerikan takamailla, koska minulla on teepaita jossa muistellaan Vietnamin sodassa vangeiksi jääneitä JI Joe´ta. Veteraanit ovat jatkuvasti kimpussani. He haluavat jakaa kokemuksensa kanssani. Ovat varmoja minunkin olevan sodat käynyt mies. Kerron heille ajoistani Etelä-Afrikan arrmeijan leivissä.General Hawhtorne, Army of United States of AmericaUudessa Meksikossa on maailman ulkopuolella toinen maailma. Täällä keksittiin atomipommi Los Alamosissa. Suunnittelijat salakuljetettiin päivittäin sinne Santa Fe´stä. Roswelliin iskivät toisen maailmansodan jälkeen muukalaiset. Ufoja nähdään tämän korkean taivaan alla edelleenkin. Avaruusmatkailun järjestäminen yksityisille kuuluu talouden painopisteisiin.

Gallupissa syntyi George Gallup, joka eilen ratkasi Suomen vaalit kehittämällään mainiolla kyselymenetelmällä, jossa vippaa vain +- kolme prossaa. Olen oudossa paikassa, jossa Pueblo intiaaanit keksivät kerrostalon ja jossa edelleenkin mennään ns. sfääreissä. Tulevaisuudessa menneisyys ja kaikki ajat sekoittuvat, eikä lineaarista kehitystä enää pohdita kuin erään nopeasti ohimenneen rationaaliseksi kutsutun aikakauden hupsutuksena.

l

Ei kommentteja: